Saudijke danas za volanom uprkos zabrani

Izvor: B92, 26.Okt.2013, 14:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijke danas za volanom uprkos zabrani

Nekoliko žena snimilo je danas sebe kako voze kola ulicama saudijskih gradova, prkoseći vladinim pretnjama hapšenjem i krivičnim gonjenjem i uzevši učešće u akciji protiv saobraćajnih propisa koji važe samo za muškarce, saopštili su aktivisti.

"Znam nekoliko žena koje su vozile rano jutros. Kasnije ćemo postaviti video snimke na internet", rekao je u telefonskoj izjavi Rojtersu jedan od organizatora ove akcije.

Jutros je na "Ju tjubu" i "Tviteru" postavljeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pet video snimaka sa današnjim datumom, na kojima je prikazano kako žene voze ulicama Rijada, po regionu Al Ahsa i gradu Džedi, ali nije moguće proveriti kada su ti snimci napravljeni.

Neke žene su, međutim, danas ostale kod kuće, obeshrabrene pošto su ih telefonom pozvali ljudi koji su rekli da su iz ministarstva unutrašnjih poslova, naveli su organizatori protesta protiv zabrane ženskih vozača.

Prema rečima očevidaca, policija je postavila kontrolne punktove u nekim delovima Rijada i čini se da su saobraćajne patrole brojnije nego inače na ulicama prestonice, što je najnoviji znak osetljivosti ovog pitanja u ultrakonzervativnoj islamskoj kraljevini, navodi britanska agencija.

U džamijama je juče širom Saudijske Arabije tokom propovedi poručeno ženama da danas ostanu kod kuće. Protesti su nezakoniti u toj zemlji, a vlasti javne zahteve za političke ili društvene promene tradicionalno tumače kao neprihvatljivo osporavanje autoriteta vladajuće porodice al-Saud, kažu lokalni analitičari.

Organizatori, međutim, tvrde da njihov poziv ženama da danas voze nije politički protest, pošto oni nisu pozvali na okupljanja, mitinge niti na formiranje povorke automobila.

Oni su, umesto toga, pozvali žene koje imaju vozačku dozvolu da sednu za volan u pratnji muškarca i da same voze dok obavljaju svakodnevne poslove.

Kralj Abdulah se založio za neke oprezne reforme, kao što su razvoj obrazovanja žena i njihovo zapošljavanje, ali vodi računa da ne dođe u veći sukob sa konzervativnim sveštenstvom, koje se protivi vladinim nastojanjima da se postepeno poveća javna uloga žena u društvu.

Ipak, oni koji se zalažu da se ženama dozvoli da voze ukazuju na sve veću javnu podršku njihovoj akciji u medijima i među istaknutim ličnostima u Saudijskoj Arabiji, navodi britanska agencija.

Koliko smo daleko od jednakosti polova?

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Saudijke danas za volanom uprkos zabrani

Izvor: B92, 26.Okt.2013

Nekoliko žena snimilo je danas sebe kako voze kola ulicama saudijskih gradova, prkoseći vladinim pretnjama hapšenjem i krivičnim gonjenjem i uzevši učešće u akciji protiv saobraćajnih propisa koji važe samo za muškarce, saopštili su aktivisti..."Znam nekoliko žena koje su vozile rano jutros....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.