Samo ja mogu da zaustavim kišu

Izvor: B92, 10.Apr.2021, 13:08

Samo ja mogu da zaustavim kišu

U 50. godini života napustio nas je Erl Simons. To ime i ne znači mnogo, ali kada kažete – DMX, svako ko je odrastao 90-ih i početkom 2000-ih godina zna o kome pričate.

Erl Simons umro je u 50. godini života.

DMX preminuo je od posledica srčanog udara, uzrokovanog predoziranjem. Nije uspeo da se izbori sa zavisnošću od opijata, protiv kojih je poslednju borbu vodio 2019. godine, kada se prijavio na lečenje.

Krajem 2019. godine želeo je da se vrati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hip-hopu u potpunosti i snimi novi album, pa je u septembru potpisao ugovor sa Def Jam-om i u najavi je bio novi album. Ugovor je potpisan u septembru i odmah se prijavio u kliniku i otišao na lečenje.

Iako je delovalo da je uspeo da se stabilizuje, samo godinu dana kasnije vratio se kreku i kokainu i ovog puta su opijati uzeli maha više nego ranije.

Nakon prekomernog korišćenja kreka i kokaina i kombinovanja ove dve droge, doživeo je srčani udar, od kog nije uspeo da se oporavi i napustio nas je 9. aprila 2021. godine.

S obzirom da nije mogao da se izvuče, isključen je sa aparata koji su ga održavali u životu i ovakav ishod je nažalost bio neizbežan.

Otkazala su mu pluća i srce, mozak nije mogao da funkcioniše, pao je u komu i porodica je odlučila da je najbolje da bude isključen sa aparata i da se ne muči.

DMX je rođen 18. decembra 1970. godine u Njujorku. Njegovi roditelji bili su mladi kada su ga dobili – otac je imao 18, a majka 19 godina.

Starija sestra rođena je dve godine pre njega, a kada je njegova majka Anet rodila još jednu ćerku dve godine posle njega, otac ih je napustio i DMX je odrastao bez njega.

Odrastao je kao Jehovin svedok, pod uticajem majke, koja je bila duboko u njihovoj religiji.

Zanimljivo, DMX je veliki hrišćanin i naveo je da je Bibliju pročitao nebrojano puta. Takođe, 2012. godine postao je sveštenik

Pravi primer je kada nisu hteli da tuže čoveka koji ga je udario kolima. Pijani vozač udario je DMX-a dok je prelazio ulicu (imao je samo 14 godina) i ozbiljno ga je povredio.

Advokat čoveka koji ga je udario kolima došao je u njihovu kuću i želeo da se nagodi sa njima kako ga ne bi tužili i kako čovek ne bi išao u zatvor.

Ponudio je njegovoj majci 10.000 dolara, što je bio ogroman novac za samohranu majku sa troje dece, ali ona nije želela ni da čuje.

Obrazložila je da im vera ne dozvoljava da tuže čoveka na sudu i da osim Boga niko ne bi trebalo da mu sudi. Takođe, da im je zabranjeno da uzimaju novac od nepoznatih ljudi.

Ako posle ovoga pomislite da je njegova majka bila dobroćudna žena i da je kao verski fanatik tako postupala i sa svojom decom, grdno ćete se prevariti.

Majka Anet je konstantno tukla Erla. Često je menjala partnere, koji su ga takođe tukli zajedno sa njom. Tukla ga je od malih nogu i to brutalno – jednom prilikom su ga ona i njen dečko toliko istukli da su mu izbili skoro sve zube. To je trajalo sve do tinejdžerskih dana.

Na sve to, Erl je imao astmu i imao je poteškoća sa disanjem. Svako veče morali su da idu u bolnicu, pošto su budio i nije mogao da diše, a sutradan bi ga majka istukla jer ju je mučio odlascima u bolnicu.

Sve je to uticalo na njega i postao je agresivan u školi, iz koje su ga izbacili kada je imao 14 godina. Tada je odlučio da pobegne od svoje majke, ali se uvek vraćao kući.

Beg od nasilja tražio je u dugim šetnjama ulicama Njujorka i tada je zavoleo pse, što će ga pratiti do kraja života. Naravno, kada pomislite na DMX-a, uvek je prva asocijacija za njega ulični pas.

Šetao je pse svaki dan satima i tako je bežao od realnosti koja ga čeka kada se vrati kući.

Tada su krenuli i problemi sa drogom, pošto je priznao da je krenuo sa opijatima već od 14. godine. Kako je rekao, tada je samo pušio marihuanu, dok je na jače droge krenuo kasnije.

Majka ga je slala u prihvatilišta jer više nije mogla da ga podnese, a u poslednjem u kojem je bio, zavoleo je hip-hop muziku.

Pisao je često rime i jedan od nastavnika je čitao njegove tekstove i bio je oduševljen. Podržavao ga je u tome i stalno mu govorio da nikada ne odustaje i da nastavi da se usavršava u pisanju pesama. Drugi momci su mu puštali pesme i dali su mu kasetu sa bitovima.

Kada se vratio kući, upoznao je lokalnog repera pod imenom Ready Ron, koji je želeo da sarađuje sa njim, ali ne zbog tekstova i rima.

DMX je slušao kasetu sa bitovima i kako bi ih zapamtio on je bitboksovao. Bio je odličan u tome i Ron je želeo da sarađuje sa njim tako što će mu Erl "bacati" bit, a on repovati.

Umetničko ime smislio je brzo. S obzirom da je u prihvatilištu imao ritam mašinu i na njoj stalno radio, odlučio je da se nazove DMX po ritam mašini koju je proizvodio Oberhajm i koja se zvala DMX.

Vremenom, ubacio je u svoj rezime da DMX znači Dark Man X.

Karijera nije mogla odmah da počne, pošto DMX odlazi u zatvor jer je ukrao psa sa lokalnog otpada. Pobegao je iz zatvora posle nekoliko dana, ali ga je majka naterala da se vrati i odsluži kaznu.

Nije dugo bio na slobodi – posle samo nekoliko meseci ukrao je kola i ponovo je završio u zatvoru, ali ovog puta je priča bila ozbiljna jer je u zatvoru pokušao da diluje drogu.

Kada se i ta kazna završila, rešio je da se više neće baviti kriminalnim radnjama i da će se fokusirati na hip-hop, pošto mu je u zatvoru samo to bilo u glavi.

Karijeru je zvanično započeo 1991. godine i u prvom planu bio je kada je magazin The Source pisao o njemu kao najboljem reperu koji nema potpisan ugovor sa izdavačkom kućom.

Potpisao ga je Columbia record godinu dana kasnije i izdao je debitantski singl. Na drugi singl čekao je do 1994. godine, a godinu dana kasnije našao se na albumu Majk Džeronima, gde je gostovao na pesmi zajedno sa Džej Zijem i Dža Rulom.

DMX je snimio osam albuma.

‘’Mračno je i u paklu je vruće’’ bio je njegov prvi album, na kom se našla pesma ‘’Ruff Ryders Anthem” i koja je završila na prvom mestu Bilbordove liste Top 200 pesama.

Prodao je pet miliona primeraka tog albuma 1998. godine, da bi njegov drugi album takođe bio na prvom mestu te liste i album je bio platinasti.

Kao i prva dva i treći album je završio na prvom mestu i bio platinasti, a na njemu smo dobili još jednu himnu – "Party up".

U tom periodu se oženio devojkom Tašerom i sa njom je bio u braku 11 godina. Imali su četvoro dece.

Kada mu je izašao drugi album, uhapšen je zbog posedovanja oružja, a policija ga je uhapsila u Nju Džerziju zbog okrutnosti prema životinjama.

Imao je 15 pit-bulova na svom imanju i optužili su ga da ih sprema za borbe, pa je morao da prizna da mu je to bila namera, kako bi dobio manju kaznu.

Zatim je uhapšen zbog posedovanja marihuane i išao je u zatvor na 15 dana, da bi čim je izašao ponovo uhapšen zbog vožnje bez dozvole i posedovanja marihuane. Vratio se u zatvor, gde je imao problema sa čuvarima, sa kojima je hteo da se bije i koje je gađao raznim objektima, pa je posle kazne morao da ide na lečenje i prvi put je na rehabilitaciju otišao 2002. godine.

Kada se vratio hip hopu, izdao je četvrti album, koji nije toliko dobro prošao kao svi prethodni, ali je ponovo našao svoje mesto na top listama.

Peti album bio je prava stvar. Bio je to najbolji album DMX-a i zove se ‘’Grand Champ”. Na njemu smo imali vanvremenske pesme kao što su “Where the hood at” i “Get it on the floor”.

Krenulo je tada i snimanje filmova i pojavljivanje u TV serijama – snimio je 18 filmova i pojavio se u 15 serija.

U međuvremenu, DMX se posvađao sa Dža Rulom jer je on navodno ukrao njegov stil repovanja, pa je usledila diss traka, na koju Dža nikada nije odgovorio. Pomirili su se kada ga je Dža Rul posetio u zatvoru 2005. godine.

Zašto je otišao u zatvor? Spisak je dugačak.

Uhapšen je na aerodromu Džon F. Kenedi zbog posedovanja kokaina, posedovanja oružja, kriminalnih aktivnosti, krađe kola, vožnje u pijanom stanju, pokušaja napada na federalnog agenta…

Osuđen je na uslovnu kaznu, koju je prekršio posle samo mesec dana i morao je u zatvor na 70 dana. Pušten je posle 42 dana zbog dobrog vladanja.

DMX je tada najavio da je “Grand Champ” bio njegov poslednji album i da ih više neće izdavati.

Ipak, vratio se brzo i snimio novi album, koji je bio nešto drugačiji od prethodnih i tu smo dobili pesmu “Lord give me a sign”, za koju je kasnije rekao da oslikava njegov trenutni život.

Nekoliko godina se klonio kriminalnih aktivnosti i delovalo je da se očistio od opijata, pošto je rešio da postane sveštenik i snimao je čak i pesme za crkveni hor.

Saopštio je da se povlači iz hip hopa kako bi studirao Bibliju.

I pored toga, bio je hapšen previše puta u narednih nekoliko godina, između 2008. i 2011. Zbog okrutnosti prema životinjama, posedovanja opijata, vožnje u pijanom stanju i prebrze vožnje zbog koje je hapšen sedam puta i svaki put je osuđen.

Na kraju je smešten u mentalnu ustanovu, gde se lečio na psihijatriji, a u tom periodu se i razveo od supruge posle 11 godina i ona je odvela decu od njega, zbog čega je još više potonuo.

Do kraja karijere izdao je još dva albuma, koja nisu bila toliko uspešna.

Otkriveno je da ima petnaestoro dece sa šest različitih žena i za razliku od raznih stvari koje su ga uništavale tokom čitavog života, dokrajčila ga je alimentacija, zbog koje je tri puta proglasio bankrot.

Bivša i ostale žene su ga tužile zbog neplaćanja alimentacije, zbog čega je proglasio bankrot kako ne bi morao da plaća, ali mu to nije pošlo za rukom.

U jednom trenutku naveo je da je morao da nastupa samo kako bi isplatio alimentacije.

Otišao je u zatvor na šest meseci jer nije imao da isplati alimentaciju, koja se nagomilala na 400.000 dolara.

Bivša žena ga je 2015. godine još jednom tužila posle toga i nakon te tužbe su izgladili odnos.

Poslednje što ga je zadesilo bilo je utaja poreza. Morao je da plati državi 2,3 miliona dolara i da ode u zatvor na godinu dana zbog utaje i prevare oko poreza.

Problemi sa opijatima nikada nisu prestali i kokain i oksikodon bili su njegova svakodnevica, a to pomešano sa bipolarnim poremećajem je uzimalo maha iz godine u godinu.

Na kraju, srce ga je izdalo i nije uspeo do kraja da nam ispriča svoju priču.

Ne možemo da znamo kakvo je bilo odrastanje u predgrađu Njujorka i glupo bi bilo da kažemo da se baš poistovećujemo sa njim, ali ta snažna poruka u njegovim pesmama udara u svačije srce.

Jeste, nosio ga je adrenalin i kako on kaže “pseći mentalitet”, drao se u pesmama i unosio nenormalnu energiju na svaki bit, što je bilo fenomenalno.

Bio je majstor za refren koji će lomiti vrat dok se klima glavom i na šta će automatski sama ruka krenuti u vazduh kada udari prvi kik uz razbijački sempl.

Bio je original i niko nikada neće biti kao on. Niti bi iko trebalo da pokušava da bude kao on.

Kako je vest izašla da je preminuo, odmah sam pustio ceo koncert sa Vudstoka 1999. godine, koji sam pogledao mali milion puta, i bez treptanja sam pogledao tih 50 minuta i ko nije to pogledao – ne sme nikako da propusti.

Želim da nađem mir sa Gospodom, ne želim da nađem zver sa mačem – ne mogu to sebi da priuštim,

Samo ja mogu da zaustavim kišu,

Jer je svaki dan mog života konstantna borba između dobrog i zla
”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.