Samo da nije po maminom i tatinom

Izvor: Prva.rs, 06.Mar.2017, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo da nije po maminom i tatinom

Deci je svet zasnovan na kontroli i moći, jer ne mogu da biraju šta će da rade, jedu, gde da idu... Pošto im roditelji govore kako i šta treba i time ih kontrolišu, oni smatraju da se sve odvija po istom principu. Zbog toga i sami pokušavaju da steknu moć - odbijaju određenu hranu, majicu, savete...
To često deluje kao bunt, ali ako mame i tate znaju da se postave u određenoj situaciji, sve će proći bez ljutnje i nezadovoljstva. Direktor njujorškog Centra za razvoj dece Koledža, >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << Bernard dr Tovah Klajn, kaže da je važno da se deci omogući privid kontrole.
- Kada detetu obuvate cipele koje uvek odbija da nosi, počnite to sa pitanjem da li želi prvo da obuje levu ili desnu? Tako će pomisliti da se ipak nešto pita, a ne da je sve po maminom. Važno je da se mališanima ponudi više opcija i da oni steknu bar minimalnu moć da odlučuju - kaže Klajnova.
Izvor: novosti

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.