Sako kao punjač za telefon?

Izvor: B92, 23.Feb.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sako kao punjač za telefon?

Zahvaljujući otkriću istraživača iz Kalifornije, uskoro će biti u moguće korišćenje odeće za prikupljanje energije, objavljeno je u Los Anđelesu.

U budućnosti, ljudi će tako moći da iz pantalona ili džempera, na primer, pune svoje mobilne telefone ili pak laptopove.

Istraživači sa Univerziteta Berkli otkrili su, naime, način kako da dobiju energiju direktno iz pokreta kao i da proizvedu izuzetno tanke, savitljive solarne panoe velike energetske efikasnosti, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << javlja agencija Ansa.

Oni su proizveli nanovlakna koristeći plastičnu materiju (poliviniliden fluorid) sposobnu za prikupljanje energije. Pomoću posebnih tehnika "tkanja" nanovlakana, opisanih u časopisu "Nano Letters", naučnici su uspeli da generišu potencijal od 40 milivolti simulirajući uobičajene pokrete tela, a sada rade eksperimente sa širim pokretima kao, na primer, tokom plesa.

Nanovlakna izgledaju potpuno isto kao ona kod običnih tkanina samo što mogu da proizvedu energiju. Bila bi dakle neprimetno utkana u tkaninu korišćenu za izradu odeće.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.