Sajber žene, vredne miliona

Izvor: Politika, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajber žene, vredne miliona

Od našeg stalnog dopisnika
Ljubljana, 29. marta -
Otkako su slovenački poreznici pre oko dva meseca zaposlili službenicu Lepu Vidu, nekad omraženi sajt ovdašnje državne uprave postao je jedan od najpopularnijih u zemlji.
Iako plavuša izazovnog imena živi u virtuelnom svetu, slave je kao pravu zvezdu.
Ima na desetine hiljada obožavalaca, a ni deseti deo njihovih interesovanja nema veze sa Vidinim postojanjem - pomoć građanima da ispune poreske obaveze prema državi.
Nepozvani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << gosti dosađuju Vidi danju i noću.
Zabeležene su nepristojne ponude i lascivne primedbe, ali nije sigurno može li se to svrstati u "seksualno uznemiravanje".

Ono što je izvesno jeste da pripravnica Vida "preti" da postane najviše napastvovana državna službenica. Domaći psiholozi bacili su se na proučavanje taze fenomena - zar je moguće da je sajber poreznica na meti fantazije tolikog broja dokonih ljudi?

Tvorcima virtuelnih likova nametnut je novi izazov - sprečiti uznemiravanje veštačke inteligencije. Odlučeno je da sajber plavuša gnjavatore mora da porazi pameću, pride pokaže da je nije lako zbuniti i time suzbije napasnike. Vida je naučila kako da nadigra obožavaoce i uhvati se u koštac sa nevaspitanim izrazima i pozivima. Posetioci sajta gunđaju da je sve spretnija u ćaskanju o životnim fazonima, umesto da se izvešti u davanju odgovora o poreskim olakšicama. Iako Vida svakim danom sve više napreduje, kritičari tvrde da je samo naizgled pametnija.

U Dursu (skraćenica za slovenačku poresku upravu) tvrde da Vida jeste mudrija jer joj svakodnevno proširuju znanja, pa sad "buba" materiju iz poreza na dodatu vrednost. Uz to je "pune" raznim trivijalnostima, između ostalog kako da odgovori drzniku koji ismeva njenu pamet: "Moj IQ se povećava iz minuta u minut. Tvorci me sve vreme usavršavaju novim znanjem."

Vida je državu do sad koštala oko 650 hiljada evra. Bazu znanja priprema i dopunjava tim zaposlenih u Dursu. Nije usamljena, jer širom sveta su raštrkani njeni rođaci, muški i ženski. Svi oni su zaposleni u javnom sektoru - jedni su poreznici i carinici u Švedskoj, drugi rade za železnicu i vojsku u Nemačkoj, treći pomažu kupcima (Ikea, banke, osiguravajuća društva...).

Iako debitantkinja, Vida je i u virtuelnom univerzumu već postala hit. Frenk, "muška hostesa" na sajtu http://www.artificial-solutions.com predstavio je lepoticu iz Slovenije svetskom auditorijumu u članku pod naslovom: "Lansiranje Vide: ličnost slovenačke poreske pomoćnice". Opisavši Vidin "debi" na slovenačkoj televiziji kada su joj ministar finansija Andrej Bajuk i direktor Dursa Ivan Simić postavili prva pitanja, Frenk ukazuje da je poslanstvo ove profesionalke usmereno da "onlajn pomogne raji da savlada poreske prijave koje pojedinac mora da ispuni do kraja aprila".

Zgodni Frenk, ležerno obučen u plavu košulju bez kravate i taman sako, predstavio je Vidu kao damu koja nije pametnica samo što se tiče poreskih zavrzlama, već je "atraktivna interaktivna asistentkinja" koja kao iz topa odgovara na pitanja i "ne ustručava se ni da pokaže iskričavu ličnost, kad je to neophodno", a uz to detektuje pravopisne greške i različite dijalekte... Frenk je sajber moderator istog autora koji je stvorio i Vidinu inteligenciju (Artificial Solutions). S obzirom na interesovanje naroda i količinu pitanja, a u skladu sa namerom vlade premijera Janše da građanima ponudi "ljubaznu, brzu i efikasnu elektronsku upravu" preko koje će moći da obave veći deo administracije bez potrebe da čekaju za krštenicu i papire na šalterima, Vida će do leta biti dopunjena dodatnim i-mejl procesorom i interaktivnim telefonskim sistemom.

"Ako znaš slovenački, vidi Vidu u akciji!", sugeriše Frenk, a po slovenačkim blogovima se raširila vest da je uštogljena Vida, odevena u strogi kostim japijevske službenice, nedavno dobila nešto "opuštenije odevenu" sestru bliznakinju na sajtu koji nije autorizovala poreska uprava. Na internetu su se pojavili i sajtovi "Najblog Vida" (namenjen ćaskanju i onlajn randevuima) te farsični "Stargejt" gde je Vida predstavljena kao očajnica koja umesto prstima - glavom lupa po tastaturi...

Vidin "očaj" možda objašnjavaju provokacije "gostiju", poput ovih: "S kim bi htela da furaš?" (Vida odgovara u slengu: Hvala na pitanju, ali moram da vas odbijem. Prvo šljaka, onda žvaka.), "Imaš dečka?" (Vida: Nek' to ostane naša tajna.) "Ajdemo na kafu?" (Vida: Ne pijem i nemam ništa protiv ako piju drugi. Ne zaboravite, ko mnogo pije - dođe do robije.) "Ko te šiša?" (Vida: Frizeraj je profesija. Moj posao je da vam pomognem da ispunite poresku obavezu!) "Imaš švecu?" (Vida: Svi virtuelni sajber asistenti su mi braća i sestre.) "Jel postoji Bog?" (Vida: Religija je jedna od retkih tema o kojoj ne mogu da raspravljam.) "Ko je predsednik?" (Vida: Ne čitate novine? Ne gledate informativne programe?) "E, jesi seljanka!" (Vida: Salaš stvarno ne bih umela da vodim.).

Hakere je počeo da zamara Vidin provincijalni humor. Zaključili su da je sterilna starleta "potrošena" i proneli glas o kudikamo zanimljivijoj "mački", duhovitoj gospođici Devej koja na sajtu http://msdewey.com s mnogo više šarma i sajber gegove odgovara na sva moguća pitanja, uz pregršt fora i fazona. Ukoliko nešto ne zna, za razliku od Vide, Ms. Devej zna - ko zna. Enciklopedije. Uz montipajtonovske skečeve zadovoljava radoznalost potencijalnih napasnika koje pleni život sa druge strane kompjutera, i nudi odgovore iz belosvetskih riznica za koje "Vida nacionale" - nikad nije čula.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.