Sahranjen književnik David Albahari na Jevrejskom groblju

Izvor: B92, 04.Avg.2023, 15:41

Sahranjen književnik David Albahari na Jevrejskom groblju

Književnik David Albahari sahranjen je danas na Jevrejskom groblju u prisustvu porodice i prijatelja.

Albahari je preminuo 30. jula u 75. godini nakon teške bolesti. Poslednju počast velikom piscu odali su Svetislav Basara, Zoran Hamović, Mirjana Ognjanović i drugi.

David Albahari rođen je 15. marta 1948. godine u Peći u jevrejskoj porodici. U Zagrebu je studirao englesku književnost i jezik, a 1973. godine objavljuje svoju prvu zbirku kratkih priča "Porodično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vreme".

U književnim krugovima postaje veoma popularan nakon svoje četvrte knjige "Opis smrti", za koju je dobio nagradu "Ivo Andrić". U Srbiji je brzo stekao status kultnog pisca. Njegove knjige prevođene su na nemački, francuski, engleski, hebrejski, albanski, mađarski, slovački, slovenački, makedonski, poljski i italijanski jezik i važio je za našeg najprevođenijeg savremenog pisca.

Za mnoge knjige i autore koje je i sam prevodio čitaoci i pisci čuli su upravo od njega. Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih su najznačajnije "Ivo Andrić", "Stanislav Vinaver", "Branko Ćopić", "NIN-ova nagrada"...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sahranjen David Albahari: Od slavnog književnika se oprostili Basara, Petričić, Ognjanović, Hamović i drugi

Izvor: Danas, 04.Avg.2023

  Književnik David Albahari sahranjen je danas na Jevrejskom groblju u prisustvu porodice i prijatelja.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.