Izvor: Blic, 09.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa grabuljama zarađuju za život

Sa grabuljama zarađuju za život

NIŠ - U Nišu su prvi put, posle nekoliko decenija, počeli veliki komunalni javni radovi. Na njima učestvuje 316 nezaposlenih, koji su izabrani među čak 1.000 kandidata. Oni su se juče latili grabulje i krampa da bi zaradili za život.

Učesnike javnih radova angažovalo je Javno komunalno preduzeće 'Medijana' u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje. Posao su većinom dobili nekvalifikovani radnici koji će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dva meseca raditi na uređenju Tvrđave i putnih prilaza gradu, ozelenjavanju i čišćenju ulica, a mesečno će dobijati od 12.000 do 15.000 dinara. Jedna grupa novopečenih komunalaca raspoređena je da uređuje lokaciju Rovče oko Tvrđave.

- Čistila bih i klozete za pare. Kad imaš pare, imaš život. Imaš za decu, imaš da se lečiš. Nemam školu, ali ću da školujem ćerčicu - kaže Milica Šabanović (41).

Novopečeni komunalci vele da je najteži život 'od danas do sutra'.

- Dosadio mi je život bez prebijene pare! Nigde nisam radila. A dvoje dece traže svoje. Moraju da jedu, da se obuku - kaže Pama Pašić (40).

Dvojica seku šiblje i korov ispod pešačkog mosta na ulazu u Tvrđavu.

- Nije teško, nije me strah od posla! Radio sam i teže fizičke poslove. Bio sam zaposlen u Elektronskoj industriji 17 i po godina, dok nije propala. Mora da se radi, žena mi je nezaposlena, dve ćerkice rastu - veli Bratislav Milutinović (41).

Sličnog je mišljenja i Milutinovićev 'ortak' Ivan Pavlović.

- Mora da se radi. Imam dvoje dece, stižu računi za komunalije, sve košta - kaže Pavlović (26).

Osim 285 nekvalifikovanih radnika, upošljeno je oko 30 sa srednjom stručnom spremom i zanatskim umećem.

- Iako sam mašinski tehničar, povremeno sam radila kod privatnika u trgovini. Čas me prijave, čas radim neprijavljena. Ovaj posao će mi dobro doći da sa suprugom stabilizujem kućni budžet - kaže Bratislava Rašović (41), koja je angažovana kao poslovođa.

Oliver Milijić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.