SZO: Vakcina protiv ebole možda u januaru

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2014, 14:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SZO: Vakcina protiv ebole možda u januaru

ŽENEVA - Vakcina protiv smrtonosnog virusa ebole mogla bi da se nađe u eksperimentalnoj upotrebi na terenu do januara, ukoliko do decembra u kliničkim studijama bude potvrđeno da je bezbijedna, saopštila je danas visoka zvaničnica Svjetske zdravstvene organizacije dr Mari Pol Kini.

Klinička ispitivanja koja se planiraju ili su u toku u Evropi, Africi i SAD, praćena su zalaganjem vlada za hitnu primjenu zvanično odobrene vakcine protiv virusa ebole, rekla je Kini, pomoćnik generalnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << direktora za zdravstvene sisteme i inovaciju u SZO, a prenio AP.

Ona je novinarima u Ženevi rekla da ukoliko se vakcina pokaže kao bezbjedna, desetine hiljada doza bi mogle da budu primjenjene u ispitivanju u zapadnoj Africi u januaru.

Ruska agencija RIA Novosti prenijela je izjavu Kinijeve, da bi prve vakcine mogle da budu testirane na ljudima u naredne dvije sedmice.

U ovom trenutku ne postoji zvanično odobren lijek za ebolu, međutim, Rusija, zajedno sa Velikom Britanijom, SAD, Japanom i Kanadom, radi na vakcini.

Epidemija ebole izbila je u Gvineji u februaru i proširila se na Liberiju, Sijera Leone i Senegal, a nekoliko slučajeva bolesti zabilježeno je i izvan zapadne Afrike.

Prema podacima SZO, od 17. oktobra, više od 4.500 ljudi je umrlo od ebole, a registrovano je više od 9.200 slučajeva gdje je potvrđeno, postoji vjerovatnoća ili se sumnja na prisustvo tog virusa.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Klinički testovi vakcine protiv ebole počinju u novembru

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Okt.2014

ŽENEVA - Klinički testovi perspektivne vakcine protiv virusa ebole počinju u Švajcarskoj 1. novembra u koordinaciji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom /SZO/, izjavila je pomoćnik generanog direktora ove organizacije Mari Pole Kini...Ukupno 125 dobrovoljaca dobiće injekcijama dvije različite...

Nastavak na Nezavisne Novine...

SZO: Vakcina protiv ebole možda u januaru

Izvor: Prva.rs, 21.Okt.2014

Klinička ispitivanja koja se planiraju ili su u toku u Evropi, Africi i SAD, praćena su zalaganjem vlada za hitnu primenu zvanično odobrene vakcine protiv virusa ebole, rekla je Kini, pomoćnik generalnog direktora za zdravstvene sisteme i inovaciju u SZO, a preneo AP...Ona je novinarima u Ženevi...

Nastavak na Prva.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.