SEĆATE LI SE STARCA S GROBLJA IZ MARATONACA: Ovo je priča o njemu

Izvor: NaDlanu.com, 14.Jul.2015, 17:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SEĆATE LI SE STARCA S GROBLJA IZ MARATONACA: Ovo je priča o njemu

Od svojih epizoda stvarao je briljantne minijature kojih se i danas rado sećamo.

Posle Predraga-Preže Milinkovića, Vojislav Mićović je verovatno najpoznatiji epizodista u jugoslovenskoj i srpskoj kinemtografiji. Po imenu će ga malo ko prepoznati, ali ako kažemo da je, pored ostalih, tumačio i ulogu starca s groblja koji izgovara čuveno “Dobro veće” u filmu “Maratonci trče počasni krug”, svi će znati o kome je reč.

Glumac s ozbiljnom >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << i dugom karijerom bez glavnih uloga, ukratko se može opisati profesionalni život Vojislava Mićovića. Rođen je u Beogradu 1911, u vreme kad je Srbija bila kraljevina, a Titanik na obali.

Verujući kako je rođeni glumac, nije izlazio uz pozorišta i prvih gradskih bioskopa koji su bili većinom smešteni pod isti krov s kafanama. Uprkos prvoj profesionalnoj ljubavi, čika Voja, kako su ga zvali mlađi glumci, radio je kao trgovac u porodičnoj balaknici na donjem Dorćolu. Priliku da stane pred kamere dobio je 1963. kad je kao pedesetdvogodišnji debitant zaigrao filmu Vladimira Pogačića “Čovek sa slike”. Zahvaljujući preciznom stilu glume, dobio je poverenje reditelja, zbog čega je iz jedne uloge uskakao u drugu.

Među 44 naslova u kojima se pojavio pretežno u minijaturnim epizodama, po značaju, izdajaju se “Maratonci trče počasni krug”, “Kad budem mrtav i beo”, “Kamiondžije”, “Uloga moje familije u svetskoj revoluciji”, “Salaš u malom ritu”, “Moj tata na određeno vreme”, “Lov u mutnom” i “Smrt gospodina Goluže”.

Poslednju ulogu čika Voja je 1996. u ostvarenju Petra Lalovića “Neke ptice nikad ne polete”. Preminuo je nekoliko meseci kasnije, 16. januara 1997.

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.