S koliko godina čovek postaje star?

Izvor: B92, 17.Nov.2012, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

S koliko godina čovek postaje "star"?

Da li starost povezujete s borama i usporenim hodom, ili sa mudrošću i životnim iskustvom?

Prema istraživaču Mišelu Bernhartu sa Univerziteta u Oregonu kako ćemo doživljavati neku osobu iz aspekta starosti zavisi od toga koliko je ona nezavisna.

Bernhart je intervjuisao potrošače krajem ‘80-tih godina, kao i članove porodice starije od 50 godina.

Otkrio je da “bejbi bum” generacija koja stari ne želi da ih društvo doživljava kao “starce”, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali su tako često tretirali svoje roditelje.

Zbog toga su se javili konflikti između roditelja koji sebe ne doživljavaju kao stare i njihove odrasle dece.

Bernhart dalje beleži da su se u ’80-tim i ’90-tim godinama prošlog veka za starost vezivale brojne negativne konotacije.

“Gotovo svaki stereotip koji vezujemo za seniore je negativan – od džangrizavosti, do zaboravnosti”, kaže on.

Bernhart piše da je deo problema to što društvo marginalizuje one koji su u odmaklim godinama, umesto da ih ceni zbog njihove mudrosti.

“Ako ne promenimo način na koji gledamo starije ljude, mlađe generacije će se prema nama odnositi na isti način”, kaže on.

Njegova studija biće objavljena sledeće godine u aprilskom izdanju Žurnala o istraživanju potrošača.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

S koliko godina čovjek postaje "star"?

Izvor: BanjalukaLive.com, 17.Nov.2012

Da li starost povezujete s borama i usporenim hodom, ili sa mudrošću i životnim iskustvom? Prema istraživaču Mišelu Bernhartu sa Univerziteta u Oregonu kako ćemo doživljavati neku osobu iz aspekta starosti zavisi od toga koliko je ona nezavisna. Bernhart je intervjuisao potrošače krajem '80-tih...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.