Ruzmarin pomaže bržem radu mozga

Izvor: B92, 29.Feb.2012, 13:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ruzmarin pomaže bržem radu mozga

Miris ulja od ruzmarina može poboljšati brzinu i preciznost tokom obavljanja mentalnih zadataka – tvrdi nova studija.

Dvadesetoro ljudi je za potrebe studije radilo zadatke oduzimanja pre i nakon izlaganja mirisu ruzmarina kako bi naučnici utvrdili postoji li razlika u brzini procesuiranja informacija. Istraživači su učesnicima merili nivoe cineola u krvi – glavne hemijske komponente ruzmarina.

Što je bio veći nivo ove komponente u krvi to su ispitanici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << imali bolje rezultate. Brzina i preciznost su se poboljšavali, ali izgleda da ruzmarin nije pozitivno uticao na budnost. Nije potpuno jasno na koji način ruzmarin deluje poboljšanje ovih ljudskih performansa.

"Ovo istraživanje otvara nova vrata za nas i tera nas da istražimo uticaj i nekih drugih mirisa,” kaže dr Alan Hirš.

Potrebno je još istraživanja da bi se utvrdilo kako i da li je uopšte ruzmarn zaslužan za bolji rad ljudskog mozga, smatra Kristi Tangni, profesorka kliničkog nutricionizma.

"Nešto svakako postoji da li je to ruzmarin ili nešto drugo, videćemo,” kaže ona.

Do tad, slobodno okružite svoj radni prostor mirisom ruzmarina – možda i vi počnete bolje i preciznije da obavljate svoje zadatke.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pomiriši za pamet

Izvor: Domino Magazin, 29.Feb.2012

Kako da poboljšate vaše mentalne sposobnosti samo uz pomoć mirisa..Nije ni čudo što su se toliki ratovi vodili oko začina. Sada je dokazano da ruzmarin može da vas učini pametnijim...Naučnici sa University of Northumbria su otkrili da jedno od ulja ove biljke značajno poboljšava vaše performanse...

Nastavak na Domino Magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.