Rusija i Evropa slave: Letelice na korak do Marsa

Izvor: B92, 16.Okt.2016, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusija i Evropa slave: Letelice na korak do Marsa

Posle sedam meseci zajedničkog putovanja, dve ExoMars letelice konačno su se razdvojile, tri dana pre nego što dođu do svoje konačne destinacije – Crvene planete.

Letelice koje su delo ruske i evropske svemirske agencije, zajedno su lansirane u martu, ali sada je svaka od njih samostalno krenula u svoju misiju. Jedna će tražiti znakove života u atmosferi Marsa, dok druga treba da se spusti na površinu Crvene planete, ako je moguće, u jednom komadu.

To je deo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prve faze ExoMars misije, zajedničkog projekta Evropske svemirske agencije i Ruske federalne svemirske agencije, čiji je cilj odgovor na pitanje – da li je ikad bilo života u atmosferi ili na površini Marsa i da li je još uvek tamo.

Letelica koja će ispitivati atmosferu zove se Trace Gas Orbiter, a lender nosi naziv “Schiaparelli”.

Nakon razdvajanja, TGO će promeniti kurs i krenuti ka orbiti Marsa, dok će “Schiaperelli” u sredu pokušati da se spusti na njegovu površinu.

To nije lak zadatak, jer Mars ima manje gustu atmosferu od Zemljine, pa pruža manji otpor potreban za usporavanje letelice. Ipak, ovaj lender u obliku kupe opremljen je mnogim padobranima, zaštitnim jastucima i toplotnim štitom, koji bi trebalo da mu pomognu da se bezbedno spusti.

Nakon što se razdvoji od orbitera, lender će početi da se rotira oko svoje ose, što bi trebalo da mu pomogne da bude stabilan u naredna tri dana. Nakon što se razdvoji od TGO, ući će u stanje hibernacije, kako bi sačuvao energiju za spuštanje.

Sva pažnja agencija Rusije i Evrope trenutno je usmerena na lender, jer je njegov jedini posao bezbedno spuštanje. Kada sleti, poslaće na Zemlju podatke o prolasku kroz atmosferu i uslovima na tlu, a onda će u narednih nekoliko dana verovatno ostati bez energije.

“Schiaperelli” ima ulogu da demonstrira novi način sletanja na Mars, što je važno za drugu fazu ExoMars misije, u okviru koje će ove agencije pokušati da spuste rover na Crvenu planetu.

Druga faza je bila zakazana za 2018. godinu, ali je zbog tehničkih problema, lansiranje pomereno za 2020.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.