Rusi ispituju mogućnost kloniranja mamuta

Izvor: B92, 02.Sep.2015, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi ispituju mogućnost kloniranja mamuta

Rusija je otvorila laboratoriju u Sibiru posvećenu proučavanju DNK istrebljenih životinja, u nadi da će jednom napraviti njihove klonove.

Laboratorija u Jakutsku, koji se često naziva najhladnijim gradom na svetu, “tražiće žive ćelije pogodne za kloniranje”, kaže Semen Grigorjev, direktor Muzeja mamuta koji funkcioniše u okviru Severoistočnog federalnog univerziteta.

“Prioritet je oživljavanje mamuta”, kaže on za Ogonek magazin, dodajući da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u studije biti uključeni i Insitut iz Pekinga i biotehnološka kompanija iz Južne Koreje Sooam.

Ranije ove godine istraživači Harvard univerziteta objavili su da su prekopirali 14 gena mamuta u genom azijskog slona. Naučnici iz Jakutska se nadaju da će njihova kolekcija od 2.000 i više ostataka praistorijskih životinja – od primitivnih pasa, preko konja do mamuta – koji mogu pomoći u pronalasku adekvatne DNK pogodne za kloniranje.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Rusiji otvorena labaratorija za kloniranje izumrlih životinja

Izvor: Svet plus, 02.Sep.2015

Rusija je u Sibiru otvorila laboratoriju koja će se baviti proučavanjem DNK materijala izumrlih životinja u nadi da će moći da ih klonira, prenosi Bi-Bi-Si...Nova laboratorija u Jakutsku, poznatom kao najhladnijem velikom gradu na planeti, proučavaće ćelije i tražiti način za kloniranje, objasnio...

Nastavak na Svet plus...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.