Rušenje ili muzej ne dolaze u obzir: Rodna kuća Adolfa Hitlera čeka prenamenu

Izvor: B92, 25.Maj.2023, 14:14

Rušenje ili muzej ne dolaze u obzir: Rodna kuća Adolfa Hitlera čeka prenamenu

Rodna kuća Adolfa Hitlera u austrijskom gradiću Braunauu na Inu biće policijska stanica i obrazovni centar gde će budući austrijski policajci biti podučavani na temu ljudskih prava, prenose austrijski i nemački mediji.

“Rušenje ili muzej ne dolazi u obzir. Policijska stanica i obrazovni centar za policajce je primerena namena koja podmiruje moralnu, političku i pravnu dimenziju ovog mesta”, rekao je istoričar Oliver Rathkolb iz stručnog povereništva koje se bavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pitanjem namene zgrade u kojoj je 1889. rođen budući nemački diktator Adolf Hitler.

Adolf Hitler je sa svojom porodicom ovde živeo svega nekoliko meseci nakon rođenja. Zgrada u centru mesta Braunau na Inu, koje se nalazi na samoj granici sa Nemačkom, od 2017. je u vlasništvu države.

Kuća je oduzeta prethodnoj vlasnici nakon nekoliko neuspelih pokušaja da se zgrada otkupi. Nacionalizacija zgrade, kako je tada saopšteno, trebala bi da spreči i da zgrada postane mesto okupljanja za neonaciste.

Godinama se u zgradi nalazio socijalni centar za osobe sa posebnim potrebama. Na kraju sudskog procesa bivša vlasnica se ipak zadovoljila otkupnom cenom od 1,5 miliona eura.

Uređenje zgrade i prenamena u policijsku stanicu bi trebala da počne ove jeseni, a završetak je predviđen za 2025. godinu. Procenjuje se da će prenamena koštati 20 miliona evra.

Odluka da se u rodnoj kući Adolfa Hitlera useli policijska stanica i centar za obrazovanje policajaca na temu ljudskih prava, naišla je na kritiku javnosti. U jednom ispitivanju javnog mnjenja većina ispitanih se pre toga založila za to da se u kući formira neka vrsta memorijalnog centra koji bi se suočavao sa temom nacionalsocijalizma. Četvrtina ispitanih je priželjkivala rušenje zgrade.

Kamen sa natpisom “Za mir, slobodu i demokratiju – nikada više fašizam – milioni mrtvih upozoravaju”, trebao bi ostati na istom mestu i nakon prenamene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.