Izvor: B92, 22.Jun.2010, 14:05 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Rolat s kremom od kafe
Neprocenjiv u kuhinji, ovaj neophodni dodatak svih soseva i preliva uzdiže ukus hrane svojim jedinstvenim i baršunastim ukusom. Namazan na hleb ili u tartovima, on se topi u ustima, obogaćuje predjela i glavna jela, a nezamenljiv je sastojak ukusnih deserata.
Foto: Franco Pizzochero
Recepte ustupio magazin "Sale&Pepe"
Za 6 osoba potrebno je 120 g brašna, 170 g šećera u prahu, 5 jaja, 125 g putera, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 3 kašičice instant- kafe i 3 kašike brendija.
Iz 4 jajeta odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg, a žumanca penasto umutite sa 120 g šećera. Smesi od žumanaca dodajte brašno, a zatim energično umešajte trećinu snega od belanaca. Potom nežnim pokretima umešajte preostali sneg od belanaca.
Dobijenu smesu sipajte u kalup dimenzija 20x30 cm, prethodno obložen papirom za pečenje i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180˚C. Pečenu koru izvrnite na krpu posutu s malo šećera, uklonite papir za pečenje i uvijte je u rolat. Ostavite je da tako odstoji najmanje nekoliko minuta, pa je odmotajte.
Preostalo jaje umutite s preostalim šećerom u prahu i kuvajte na pari dok se ne zgusne. Dodajte kafu razmućenu u brendiju, pa sklonite s vatre i nastavite da mutite dok se smesa ne ohladi.
Omekšali puter stavite u sud i mutite ga mikserom da postane penast, pa u njega umešajte krem od kafe.
Namažite pečenu koru smesom od kafe, urolajte i prebacite u frižider na par sati. Pre posluženja rolat po želji možete posuti šećerom u prahu.
Priprema: 40 minuta + 2-3 sata
Kuvanje: 25 minuta
Trošak: 218-526 din.
410 kcal po porciji