Rođena prva beba iz presađene materice

Izvor: Radio 021, 06.Okt.2014, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rođena prva beba iz presađene materice

Jedna 36-godišnja Šveđanka postala je prva žena na svetu koja je rodila dete zahvaljujući presađenoj materici, objavio je britanski medicinski časopis "The Lancet".

Ovaj veliki napredak u borbi protiv neplodnosti omogućio je ovoj ženi da u septembru rodi zdravog dečaka teškog 1,775 kilograma u 31. nedelji trudnoće, precizira se u časopisu.

Majka, čiji identitet nije otkriven, rođena je bez materice zbog genetski nasleđene bolesti. Transplantirana maternica >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << je uzeta od 61-godišnje žene koja je bila u menopauzi već sedam godina u trenutku kad je operisana.

"Ovaj uspeh se bazira na više od 10 godina intenzivnih istraživanja na životinjama i hirurškoj edukaciji naše ekipe i stvorio je mogućnost da bude tretiran veliki broj žena u svetu koje imaju neplodan uterus", objasnio je za časopis profesor Mats Brenstrom, specijalista opstetricijske ginekologije na univerzitetu Geteborgu, koji je sproveo istraživanje.

"Šta više, pokazali smo da je izvediva transplanatacija materice od živog donora, čak i kad je on u menopauzi", kazao je on.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.