Robot File spreman za istorijski skok na kometu

Izvor: B92, 09.Nov.2014, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Robot File spreman za istorijski skok na kometu

Nakon 10-godišnjeg interplanetarnog putovanja na evropskoj sondi Rozeta, za malog robota File napokon je kucnuo čas za veliki skok: u sredu, 12. novembra, pokušaće da se prvi put u istoriji spusti na jednu kometu.

"Pripremljeni smo za odvajanje", izjavio je predstavnik Evropske svemirske agencije (ESA), Silven Lodio, dodajući da će to biti "jedan pomalo magičan trenutak".

Ukoliko spuštanje na kometu Čurjumov-Gerasimenko bude uspešno izvedeno, biće to prilika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se prvi put "na terenu" ispita telo (jezgro) repatice, tj. njen čvrsti deo, za razliku od njenog repa koji je sastavljen od gasa i prašine.

File bi trebalo da prokopa u unutrašnjost jezgra kako bi analizirao uzorke.

Ova "svemirska arheološka" misija, započeta 2004. sa lansiranjem Rozete koja je u međuvremenu prešla 6,5 milijardi kilometara, pokušava da odgonetne evoluciju sunčevog sistema od njegovog nastanka. Komete se, naime, smatraju ostacima primitivne materije.

Vreme odvajanja orbitera, koji trenutno prati kometu brzinom od preko 65.000 kilometara na sat na putu ka Suncu, i početak prizemljenja Filea, roborske laboratorije teške oko 100 kilograma, zakazano je za sredu u 08.35 GMT.

Potvrda da je došlo do odvajanja stići će u Evropski centar za svemirske operacije (ESOC) u Darmštatu, u Nemačkoj, tek nekih 28 minuta kasnije, koliko je potrevno signalu sa Rozete, koja se nalazi na udalejnosti od 500 miliona kilometara, da stigne do Zemlje.

U noći između utorka i srede, ESA će dati pet uzastopnih "zelenih svetla", pre nego što odobri odvajanje robota i njegovo spuštanje na unapred određenu tačku na kometi, nazvanu Agilkija.

File će se odvojiti od sonde na oko 20 kilometara od komete, da bi se zatim spuštao punih sedam sati.

"File će padati veoma sporo, privučen slabom gravitacijom jezgra komete", objasnio je Lodio.

Mali robot, koji će tokom sletanja biti prepušten sam sebi, opremljen je sistemom koji bi trebalo da mu omogući da ostane uspravan i spusti se "na noge".

U toku sedmočasovne operacije, za Filea neće biti odmora: nekoliko od njegovih 10 naučnih instrumenata biće aktivirano. Najpre će snimati Rozetu, a potom i mesto prizemljenja.

Rozeta će, takođe, "držati na oku" robota kako bi naučnici mogli da procene da li je na dobroj putanji.

Ako sve protekne po planu, potvrda o prizemljenju bi trebalo da stigne na Zemlju oko 16.00 GMT.

Problemi su, međutim, brojni, a u ESA navode da nemaju "kometu koja sarađuje".

File je osmišljen da se zakači za jezgro komete, kako se ne bi desilo da odskoči sa njene površine, ali ništa ne garantuje da se neće zabiti u mekano tle.

Ni mesto na koje treba da se spusti nije bez mana: ima nekoliko stotina stena i padina nagiba preko 30 stepeni, te je 18 odsto te zone neadekvatno za sletanje.

U najboljem slučaju u ESA procenjuju na 70 odsto šanse robota da se uspešno spusti na kometu.

Ukoliko se spusti kako valja, File će odmah prionuti na posao jer ima svega dva i po dana da obavi intenzivne naučne analize. Nakon toga, ritam njegovih aktivnosti će zavisiti od punjenja njegove baterije.

File bi trebalo da funkcioniše do marta iduće godine, osuđen da umre od toplote kada se kometa bude previše približila Suncu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.