Retka nebeska pojava zahvatila deo Evrope FOTO

Izvor: B92, 24.Apr.2023, 15:06

Retka nebeska pojava zahvatila deo Evrope FOTO

U noći između nedelje i ponedeljka Sloveniju je obasjala polarna svetlost, poznatija kao aurora.

Kako piše sajt "24ur", usled jakih solarnih oluja, u Sloveniji se aurora mogla videti kao slab odsjaj crvene, narandžaste i žute svelosti. Svetlost su uočili i građani Velike Britanija, Češke, SAD i Rusije.

Polarna svetlost veoma je česta pojava na mestima blizu ekvatora, a u periodu kada je Sunce aktivnije, može se posmatrati i južno od arktičkog kruga, navodi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slovenački portal. Kako se dodaje, intenzitet i učestalost pojavljivanja polarne svetlosti u velikoj meri zavise od aktivnosti Sunca. U ovom trenutku, približavamo se maksimumu aktivnosti Sunca, piše "24ur" i dodaje da to znači da su aurore češće i izraženije nego inače jer na Suncu ima sve više naleta naelektrisanih čestica u kojima dominiraju protoni i elektroni.

Za dve godine se očekuje vrhunac Sunčeve aktivnosti, što znači da se 2025. može očekivati još više ovakvih prizora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tokom noći polarna svetlost obasjala nebo nad Slovenijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2023, 08:51

U noći između nedelje i ponedeljka Sloveniju je obasjala polarna svetlost, poznatija kao aurora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.