Rešena misterija Darvinovih čudnih životinja

Izvor: B92, 23.Mar.2015, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešena misterija Darvinovih "čudnih" životinja

Naučnici su konačno utvrdili gde na porodičnom stablu sisara spadaju čudna stvorenja poput kamile bez grbe i s dugačkom njuškom i nosoroga sa zubima glodara.

Čarls Darvin je otkrio fosile tih drevnih stvorenja tokom posete Južnoj Americi 1830. oko godine, ali ih nije klasifikovao, prenosi Newser.

Tada naučnici nisu imali sreće sa klasifikacijom ovih sisara jer je njihova DNK prebrzo degradirana zbog tople klime Južne Amerike, ali su sada dva britanska istraživača >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zauzela drugačiji pristup utvrđivanja njihovog mesta na porodičnom stablu sisara.

Oni su prvo kreirali porodično stablo kolagena koristeći protein kako bi otkrili porodične odnose drugih životinja, a zatim su uzeli kolagen iz fosila životinja koje podsećaju na nosoroge i kamile, a čiji se ostaci nalaze u argentinskim muzejima.

Ispostavilo se da su sisari koji su zbunili Darvina deo grupe Perissodactyla koja uključuje nosoroge, tapire i konje.

Ovaj metod može da se koristi i za analizu drugih stvorenja koja su postojala pre više miliona godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.