Rekordni eksperiment nas približio kvantnom kompjuteru

Izvor: B92, 16.Nov.2013, 19:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordni eksperiment nas približio kvantnom kompjuteru

Uprkos poslednjim uspesima, stvaranje kvantnog kompjutera znatno je teže nego što se to na prvi pogled može činiti, ali zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta Oksford za jedan korak smo bliži njegovom postojanju.

Za početak, kvantni delovi u super pozicioniranom stanju (ili qubits, koji predstavljaju osnovnu jedinicu podatka kvantnog kompjutera) imaju velikih problema da opstanu na sobnoj temperaturi.

Ovi superpoložaji traju svega nekliko sekundi, međutim, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u poslednjem eksperimentu na Univerzitetu Oksford, naučnici su uspeli da kvantni sistem održe u životu punih 39 minuta.

„Ovo je barem deset puta duže trajanje od onog izmerenog u prethodnim eksperimentima“, objasnila je Stefani Simons sa Oksforda.

„Imanje ovih robusnih, kao i dugovečnijih qubita može biti od velike pomoći svakome ko pokušava da napravi kvantni kompjuter“, dodala je.

Međutim, ovi quibiti nisu preterano aktivni – svi su tokom eksperimenta delili isto kvantno stanje. Da bi mogli da obavljaju prave kalkulacije, a samim tim i sačinili funkcionišući kvantni kompjuter, sistem bi trebalo da postavi brojne qubite u različita kvantna stanja.

Naučnici smatraju da je ovo prvi veliki korak koji nas može dovesti do stvaranja pravog kvantnog računara u budućnosti.

Zavirite u kvantnu laboratoriju NASA-e i Googlea

Foto: Image courtesy of Victor Habbick / FreeDigitalPhotos.net

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kvantni kompjuter za korak bliži

Izvor: NaDlanu.com, 16.Nov.2013

Uprkos poslednjim uspesima, stvaranje kvantnog kompjutera znatno je teže nego što se to na prvi pogled može činiti, ali zahvaljujući naučnicima sa Univerziteta Oksford za jedan korak smo bliži njegovom postojanju...Za početak, kvantni delovi u super pozicioniranom stanju (ili qubits, koji predstavljaju...

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.