Redit upalio Hrvate: Da nije bilo Turaka, Tita i Domovinskog rata...

Izvor: B92, 18.Feb.2022, 15:33

Redit "upalio" Hrvate: "Da nije bilo Turaka, Tita i Domovinskog rata..."

Rasprave na Reditu večno sukobljenih stavova i principa umeju da privuku veoma veliku pažnju, po nekima je na Reditu "zlato od informacija", dok je drugima samo priča u prazno. Međutim, jedan korisnik tvrdi da je Austro-Ugarska u Hrvatskoj napravila sve što je dobro i da bi toj državi bilo bolje da je ostala pod monarhijom.

"Slažete li se da bi bilo bolje za nas da smo pod Austrijom? Austro-Ugarska je u Hrvatskoj napravila sve što valja. Hrvati mogu da budu dobri radnici, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali im treba gazda", razmišljanje je jednog hrvatskog korisnika Reddita.

Objava je izazvala žestoku raspravu, a neki Hrvati smatraju da su pitanja na tu temu već dosadila ljudima pa su počeli da se šale.

"Ne, najbolje bi bilo da smo ostali pod Rimskim carstvom, onim originalnim", glasio je odgovor sa najviše lajkova. "Daj ne *eri", bio je drugi odgovor sa najviše lajkova.

"Austro-Ugarska je bila država u kojoj su se iz godine u godinu izmjenjivale krize, izvanredna stanja, progoni i suspenzije. Država koja je na papiru ponekad funkcionisala zbog birokratije, a u stvarnosti zbog autokratije. Koliko je Monarhija doista propala jasno je iz političke krize koje je nakon prvih izbora sa opštim pravom glasa za muškarce zbog nepravedne izborne geometrije potpuno paralizovala parlamentarno donošenje odluka u austrijskom delu sve do disolucije Monarhije", napisao mu je jedan korisnik.

Drugi mu je kratko poručio: "Meni gazda ne treba, hvala". Drugima je draža Austro-Ugarska od Jugoslavije.

"Kako mi se gadite sa ovom autošovinističkom pričom. Austrija i Hrvatska da su imale iste geopolitičke zahteve, ne bi Austrija nikada imala veće blagostanje od Hrvatske. Nakon silne imperijalističke istorije, minimalnog ratnog razaranja i manjka komunističkog zla, Austrija nije svojom ekonomijom ništa posebna. Da nije turskih invazija, Tita i Domovinskog rata, ja ne vidim kako bi Austrija imala veći životni standard od Hrvatske, barem primetan ne".

"Pa sad smo pod EU-om svi zajedno, tako da ti dođe na isto", glasio je zadnji odgovor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.