Razlike ne postoje samo kod ljudi: Ženke žive duže od mužjaka

Izvor: B92, 28.Mar.2020, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razlike ne postoje samo kod ljudi: Ženke žive duže od mužjaka

Naučnici otkrivaju da i druge ženke sisara imaju duži životni vek od mužjaka, i da je to trend koji nije karakterističan samo ljudskoj populaciji.

Istraživači iz laboratorije za biometriju i evolucijsku biologiju potvrđuju da su u svim ljudskim populacijama prosečni životni vekovi žena duži nego za muškarce, ali su otkrili i da je to slučaj i sa drugim sisarima.

Do ovog zaključka su došli nakon ispitivanja 101 različite vrste sisara, od slepih miševa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do lavova. Otkrili su da ženke sisara žive 18,6 posto duže od svojih muških kolega – što je duže od jaza koji iznosi 7,8 posto između žena i muškaraca.

Takođe su proučavali populaciju orki i gorila kao deo studije, a u 60 odsto slučajeva ženke sisara žive duže od mužjaka, otkrila je ekipa istraživača.

U ljudskim zajednicama žene u proseku žive 7,8 odsto duže od muškaraca, mada to varira od zemlje do zemlje.

"Dok društveni faktori jačaju rodni jaz u dugovečnosti, veće izglede za preživljavanje žena u odnosu na muškarce se primećuju čak i kada oba pola imaju iste društvene navike", navodi istraživački tim a prenosi Daily Mail.

Prethodne studije o razlici životnog veka muškog i ženskog sisara rađene su na ljudskoj populaciji ili životinjama u zatočeništvu. Ovo novo opsežno istraživanje obuhvatalo je sagledavanje svih demografskih podataka prikupljenih od strane drugih istraživača koji su ispitivali populaciju sisara. Oni veruju da deo razlike u dugovečnosti potiče od lokalnih životnih uslova i raspoloživosti resursa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.