Rasprostranjena je širom Srbije: Biljka koja može dovesti do smrti ljubimca

Izvor: B92, 03.Jun.2023, 08:01

Rasprostranjena je širom Srbije: Biljka koja može dovesti do smrti ljubimca

Hordeum murinum ili divlji ječam, u narodu poznat kao stoklasa, mišji ječam, divlja pšenica, tovarska trava, strelice ili popino prase vrsta je korova koji je vrlo rasprostranjen i uobičajen u našim krajevima.

Ova biljka niče u proljeće, može se videti na svakom koraku te vrlo često uzrokuje alergije. Iako divlji ječam ima niz pozitivnih osobina, pa čak i lekovitost, velika je opasnst za kućne ljubimce.

Kad se osuši može dovesti do velikih problema. U nekim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << slučajevima čak i do smrti ljubimaca.

Kraj tog klasa je veoma oštar i lako ulazi pod kožu. Najlakše uđe u usta ili uši psu, no često se zabije i u oko, između prstiju na šapama, na trbuh... Kad uđe u telo, počne se kretati i može završiti bilo gde. Čim uđe, stvara upalu.

Ako uđe u uho, a ne izvadi se odmah, može probušiti bubnu opnu. Ako dođe do srca, ljubimac neće preživjeti.

Veterinari preporučuju da tokom proljeća nakon svake šetnje dobro pregledate ljubimca kako bi proverili da li se ova biljka negde zakačila ili zabola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.