Rasprava o poreklu velikih umova ne prestaje: Da li su bili Srbi ili Hrvati? VIDEO

Izvor: B92, 20.Feb.2024, 15:27

Rasprava o poreklu velikih umova ne prestaje: Da li su bili Srbi ili Hrvati? VIDEO

O poreklu Nikole Tesle često se raspravlja ne samo u Srbiji i Hrvatskoj, već i van granica ovih zemalja. Sada se rasprava proširilai na poreklo slavnog naučnika Ruđera Boškovića.

Ovaj put o poreklu Boškovića raspravljalo se u Evropskom parlamentu. Na inicijativu Dubrovačko-neretvanske županije održana je konferencija na kojoj su svi govornici govorili o tome da Srbi svojataju ovog svetskog intelektualca. Koje argumente koriste hrvatski istoričari, a kakve temelje o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poreklu najvećih intelektualaca imaju Srbi?

U ovoj temi su govorili gosti emisije "Jutro" na TV Prva, Goran Šarić, istoričar i teolog, Savo Štrbac, predsednik dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" i Branislav Stanković, istoričar i autor dela "Hrvatima s ljubavlju".

"Pročitao sam izveštaj "Hrvatskog nacionala". Oni su raspravljali, pozvali su teologe i naučnike i pričali su svoju priču. Nakon toga se pojavila žena iz srpskog konzulata i rekla da Ruđer Bošković treba da se podeli, da bude i hrvatski i srpski. Zapravo, ona je citirala odredbu iz zakona o kulturnom nasleđu Srbije iz 2021. godiine. Kulturno nasleđe čine književnosti, hrvatska i srpska, kao i Dubrovačka", rekao je Savo Štrbac.

Veliki umovi su na udaru "svojatanja", a o činjenici da je Nikola Tesla bio Srbin, posebno je govorio Šarić, koji je istakao da je lično upoznao njegovog unuka.

"Upoznao sam Teslinog unuka. Pitao sam ga: Da li je Tesla bio Srbin?", a on je rekao da je bio i više nego Srbin i da je zbog toga nesebično služio svetu", dodao je Goran Šarić.

Mnogi kažu da je Tesla bio Hrvat jer je rođen na podneblju Hrvatske.

"Što se tiče gegrafskog i genetskog porekla mi bismo mogli da kažemo da je car Konstantin Srbin. Kada je Nikola Tesla objavio pesme Jovana jovanovića Zmaja njegova sestra se oglasila i rekla: "Hrvati više ne smeju da kažu da si Hrvat već naš zemljak, dodao je Branislav Stanković.

Više o ovoj temi možete pogledati u video-prilogu u nastavku teksta:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.