Rade Šerbedžija priznao da ga je Titova žena obožavala: Jovanka, evo ga ovaj tvoj

Izvor: B92, 17.Okt.2023, 12:22

Rade Šerbedžija priznao da ga je Titova žena obožavala: "Jovanka, evo ga ovaj tvoj"

Rade Šerbedžija je svestrani umetnik, čije ime znaju sve generacije.

On je glumac svetske klase, muzičar, reditelj i pesnik, a posle koncerta u Beču, najavio je novi nastup u Zagrebu.

Sa karijerom dugom decenijama i tokom koje je glumio u preko 200 projekata, ovaj pozorišni, filmski i televizijski glumac od sredine šezdesetih do danas ostvario je niz nezaboravnih uloga i ostavio traga ne samo na regionalnom već i na svetskoj sceni.

I dok će neki >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zlonamerno reći da u Holivudu "glumi samo Ruse" dovoljan je jedan pogled na filmografiju i svima će biti jasno da ovaj "Rus" ima saradnje sa Kjubrikom, Nolanom, Istvudom, Džonom Vuom, Gajem Ričijem, Filipom Nojsa, Dejvida Jejtsa...

I dok je među filmofilima poznat pre svega kao izvanredan glumac, u nekim drugim krugovima je "dežurni krivac" ili još bolje "dežurni Jugosloven" na koga desničari projektuju sve probleme koje imaju sa bivšim režimom, bivše države i sebe.

Ovaj glumac sa svetskim renomeom prvu veliku glavnu ulogu ostvario je u filmu "Gravitacija ili fantastična mladost činovnika Borisa Horvata". Ova rola donela mu je veliku popularnost, a Šerbedžija je u razgovoru za Index.hr evocirao uspomene na taj period.

"Bio sam popularan, bar po tim anketama i osećao sam to, ali nikad se nisam osećao kao zvezda. Da se ​​razumemo, bilo je ljudi koji su bili popularni, ali su se i ponašali kao zvezde. Ali meni to nije bilo zanimljivo. Čak mi je bilo odbojno", rekao je on.

"Normalno sam šetao gradom, stajao u redu za hleb u prodavnici, nije bilo paparaca, ali su me voleli i navikao sam da sugrađani u Zagrebu imaju normalan odnos sa mnom. Uz sve to, tu je i finansijski aspekt. Naime, mi koji smo bili najpopularniji zarađivali smo tek nešto više od prosečne plate lekara ili inženjera", izjavio je Šerbedžija u razgovoru za Index.hr

Pored toga što je bio omiljeni glumac širom Jugoslavije, njega je obožavala i Jovanka Broz, što mu je priznala nakon Titove smrti.

"Tito je voleo umetnost i posebno filmove. Sećam se kada smo bili sa Kiklopom u Novom Sadu i kada nas je nekoliko došlo da upoznamo njega i Jovanku, sećam se da joj je rekao: "Jovanka, evo ga ovaj tvoj".

Kasnije sam otkrio da me voli, a to sam saznao devedesetih, kada sam je posetio dok je bila bukvalno zatvorenik u Beogradu. Onda mi je rekla sve najgore o svim tim političarima, o Miloševiću i celoj bandi. Pitao sam je da li zna da je prisluškuju, a ona je rekla: "Zato ti i kažem". Uglavnom, ona mi je tada rekla da joj se sviđaju moji filmovi, a Titu oni sa Batom Živojinovićem", rekao je glumac u razgovoru za Index.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.