Putujte svemirom brzinom svetlosti (VIDEO)

Izvor: B92, 04.Feb.2015, 18:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putujte svemirom brzinom svetlosti (VIDEO)

Neverovatna animacija vodi vas na putovanje kroz Sunčev sistem brzinom svetlosti.

Riding Light je film koji traje 45 minuta i prikazuje kako bi izgledalo da se nađete na mestu jednog fotona koji putuje od Sunca ka Jupiteru.

“Sa Zemlje, brzina svetlosti deluje neverovatno brzo, ali kada je posmatrate iz perspektive nepreglednog svemira, može da izgleda čak sporo”, kaže animator Alfons Svajnhart.

“Ova animacija predstavlja putovanje jednog fotona svetlosti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u realnom vremenu koji od Sunca putuje preko velikog dela našeg sistema.”

Iako video ne opisuje šta bi se uopšte desilo s nama ukoliko bismo putovali brzinom svetlosti, koristi tačne razdaljine i brzine koje će vam približiti razmere Sunčevog sistema.

“U animaciji sam s određenim stepenom slobode rasporedio asteroide i planete, ali sam veličinu i razdaljinu objekata učinio tačnom koliko je to moguće”, kaže Svajnhart, koji je odlučio da foton putuje do Jupitera, kako bi video trajao kraće od sata.

U gornjem levom uglu možete da pratite pređenu razdaljinu i vreme koje je proteklo od kako je foton rođen iz jezgra Sunca. U gornjem desnom uglu odbrojava se vreme do sledećeg susreta s planetom.

Svajnhart, poznati animator iz Los Anđelesa, dobio je ideju da napravi ovaj video čitajući knjige.

“Nakon što sam pročitao neke knjige o astronomiji i pogledao više dokumentaraca, želeo sam da ilustrujem koliko je zapravo svetlost spora prema bespućima svemira”, kaže on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putujte svemirom brzinom svetlosti (VIDEO)

Izvor: NoviMagazin.rs, 04.Feb.2015

Neverovatna animacija vodi vas na putovanje kroz Sunčev sistem brzinom svetlosti...Riding Light je film koji traje 45 minuta i prikazuje kako bi izgledalo da se nađete na mestu jednog fotona koji putuje od Sunca ka Jupiteru...“Sa Zemlje, brzina svetlosti deluje neverovatno brzo, ali kada je posmatrate...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.