Putnici šokirani prizorom, krv je bila po celoj luci: Ovo brutalno ubijanje je tradicija VIDEO

Izvor: B92, 13.Jul.2023, 08:47

Putnici šokirani prizorom, krv je bila po celoj luci: "Ovo brutalno ubijanje je tradicija" VIDEO

Britanski operater krstarenja Ambassador Cruise Line izvinio se nakon što su putnici na njegovom brodu Ambition bili svedoci "tradicionalnog" ubistva 78 delfina.

Stanovnici Farskih ostrva, danske autonomne pokrajine, učestvovali su u brutalnom činu. Pomenuti brod je upravo pristajao u luku u prestonici Toršavn dok se tamo odvijao krvavi letnji lov.

"Izuzetno smo razočarani što se to dogodilo nakon što smo nedeljama bezuspešno pokušavali da ostvarimo konstruktivan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dijalog sa vladom Farskih ostrva. Nastavljamo da edukujemo naše putnike i posadu - oštro se protivimo bilo kakvom profitiranju od komercijalnog lova na kitove i delfine i stoga apelujemo da ne kupuju i ne jedu njihovo meso.

Bili smo strašno razočarani što se ovaj lov dogodio dok je naš brod bio u luci. Snažno se protivimo ovoj zastareloj praksi i od 2021. blisko sarađujemo sa našim partnerom, ORCA, dobrotvornom organizacijom posvećenom proučavanju i zaštiti kitova i delfina u britanskim i evropskim vodama, kako bismo pokrenuli pozitivne promene.

Održivost je jedna od osnovnih vrednosti Ambassador Cruise Line-a i potpuno smo svesni da je prisustvo ovog lokalnog događaja uznemirilo većinu gostiju na našem brodu. Shodno tome, želimo da im se iskreno izvinimo zbog bilo kakvog nepotrebnog uznemiravanja - napisala je kompanija na Tviteru.

U nedelju je u blizini Toršavna ubijeno 78 kitova pilota. Mnogi veruju da bi kompanije za krstarenje trebalo u potpunosti da bojkotuju Farska ostrva ako zaista žele da izvrše pritisak na njih da prestanu sa kitolovom, piše Dejli mejl.

Grindadrap, kako ga zovu lokalno stanovništvo sa Farskih ostrva, uključuje teranje kitova i delfina u plitke uvale gde se nasukane životinje potom ubijaju. Ova "tradicija” seže 1.100 godina unazad, a mnogi ostrvljani je smatraju delom svog kulturnog nasleđa.

Ostrvske vlasti kažu da ovu praksu danas regulišu i zahtevaju od polaznika da prođu određenu obuku. Zabranjena je upotreba harpuna i kopalja, a kitovi se izvode na obalu i ubijaju pred gledaocima. Nasukanom kitu je odsečeno leđno peraje, prerezana kičma i otvorene arterije, što dovodi do ogromnog protoka krvi preko plaže u more. Meso i mast životinja se zatim koriste kao hrana, a mast se može prerađivati i u medicinske svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.