Pssst, još neko kopa: Hrvati pronašli vredan sarkofag, ali ubrzo shvatili gorku istinu FOTO

Izvor: B92, 11.Jul.2022, 15:25

Pssst, još neko kopa: Hrvati pronašli vredan sarkofag, ali ubrzo shvatili gorku istinu FOTO

Kameni sarkofag iz rimskog doba, pronađen tokom građevinskih radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima, po oštećenjima vidljivim na poklopcu, po svemu sudeći je ranije već opljačkan, potvrđeno je novinarima na mestu pronalaska sarkofaga.

"Vidi se da je poklopac oštećen iz čega zaključujemo da je sarkofag opljačkan, kao i drugi do sada pronađeni", rekla je arheološkinja vinkovačkog Gradskog muzeja Maja Krznarić-Škrivanko i saopštila da će sarkofag biti izvađen tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana i narednih dana otvoren u lapidarijumu Gradskog muzeja, gde će biti i uskladišten.

Prema njenim rečima, sarkofag je pronađen na prostoru severne nekropole rimskog naselja 'Colonia Aurelia Cibalae' koje se nalazilo na području današnjih Vinkovaca.

"Severna nekropola rimskih Cibala protezala se od Ulice Jurja Dalmatinca pa sve do pruge. Od kraja 19. veka do danas na njenom području imamo evidentirano oko 300 rimskih grobova, s tim da smo od 1972., kad su Vinkovci registrovani kao arheološki lokalitet, otkrili njih 200-tinjak", rekla je Krznarić-Škrivanko.

Dodala je kako su u Zvonarskoj ulici, pored kamenog sarkofaga, arheolozi naišli i na dva zidana i jedan kremacijski grob.

Reč o grobu bogate osobe

Takođe je kazala kako se po poklopcu sarkofaga, koji je "luksuzan", može zaključiti da je reč o grobu bogatije osobe iz Cibala.

Kameni sarkofag iz Zvonarske ulice, koji je prvi pronađen u Vinkovcima u poslednjih 25 godina, a tek četvrti čitav sarkofag pronađen u gradu na Bosutu, pronašli su radnici tokom radova na aglomeraciji.

Radovima na iskopavanju sarkofaga prisutan je bio i zamenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.

"Taj nalaz pokazuje koliko smo, kao grad, bogati arheološkim nalazima. Vinkovci su poznati kao najstarije kontinuirano naselje u Evropi sa istorijom dužom od 8.500 godina, koje je podarilo i dva rimska cara, jedina rođena na području današnje Hrvatske. Sve to svedoči o velikom značaju koji Vinkovci imaju za hrvatsku arheologiju i istoriju", kazao je Romić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.