Psiholog o dečaku ubici sa Vračara: Znao je šta to znači kada je to rekao... Video je na internetu

Izvor: B92, 04.Maj.2023, 11:04

Psiholog o dečaku ubici sa Vračara: "Znao je šta to znači kada je to rekao... Video je na internetu"

Čitava Srbija, ali i region je u šoku posle vesti o pucnjavi u osnovoj školi na Vračaru, kada je dečak sa pištoljem zapucao i ubio osam učenika i radnik obezbeđenja.

Javnost je šokirala informacija da je maloletnik koji je odgovoran za masakr na Vračaru posle hapšenja izjavio da je "psihopata koji treba da se smiri", psiholog Nevena Čalovska Hercog smatra da je to refleksija agresivnosti i jasni znakovi sociopatije.

"On je sigurno bio informisan šta to znači >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << psihopata, danas je lako informisati se putem interneta, medija ili društva, očigledno je bio upoznat sa svim elementima koji se pripisuju psihopatiji, ta njegova izjava predstavlja refleksiju agresivnosti, ujedno i vapaj za pažnjom, jer postoje indicije da je trpeo vršnjačko nasilje, ipak, nezahvalno je pričati i spekulisati, jer za to je potrebna dublja i preciznija analiza". izjavila je Nevena Hercog Čalovski za B92.net.

Vršnjačko nasilje je tema koja godinama prožima naše društvo, ipak da li je to jedini uzrok za ovakav strašan čin maloletnog lica, psiholog Nevena Hercog Čalovska smatra da verovatno nije.

"Verovatno je bio marginalizovan i izopšten iz društva, trpeo vršnjačko nasilje i razne kritike, sve su to elementi koji dovode do distresa, odnosno emocionalne ugroženosti, ipak, tu dolazimo do odgovornosti roditelja ali i škole", izjavila je i dodala da je šokirana činjenicom da je dečak išao u streljanu.

"Konsternirana sam činjenicom da su roditelji dozvolili maloletnom dečaku da redovno ide u streljanu, to je apsolutno nedopustivo. Svi smo zaprepašćeni njegovim takoreći profesionalnim rukovanjem oružjem, i mislim da su tu roditelji prilično zastranili."

Odgovornost roditelja je velika, način komunikacije sa decom, posebno u periodu njihovog razvoja, jako je bitan.

"Očigledno je da dečak nije razgovarao sa roditeljima o svojim problemima, i to je jasan pokazatelj disfunkcionalnosti porodičnih odnosa, jer roditeljska je odgovornost da razviju kod dece empatiju, odgovornost, kao i način na koji će se nositi sa problemima i stresnim situacijama", izjavila je Nevena Hercog Čalovska i dodala da je pored roditeljske odgovornosti jako bitna i odgovornost škole.

"Jako je bitna saradnja između roditelja i škole, jer period pohađanja osnovne škole predstavlja jako bitan faktor u razvoju dece i razvoju njihove ličnosti", dodala je.

Javnost je bila zapanjena i činjenicom da se na društvenim mrežama pojavilo mnogo lažnih naloga maloletnog ubice, deca su na svojim profilima na Tiktoku "proslavljali" ubicu i zbijali razne morbidne šale na račun žrtava. Psiholog smatra da su stvari otišle predaleko.

"To je neverovatno, deca na društvenim mrežama proslavljaju masakr kao herojski podvig, to je pokazuje koliko smo mi kao društvo u stvari zastranili i da je ovo otišlo predaleko, nasilje se uvuklo u naše društvo kroz razne stvari koje nam se plasiraju preko medija." Nevena Čalovska Hercog napominje da je potrebno i revidirati zakone kako se ove stvari ne bi ponovile.

Mnogi napominju da su uzroci ovog strašnog zločina i izloženost dece raznim video-igrama, filmovima i serijama... Nevena Čalovska Hercog smatra da svakako ima uticaja ali da to nije od presudnog značaja.

"Sigurno da postoji uticaj videoo-igara na ponašanje kod dece, kao i sve što gledaju na internetu, i tu opet dolazimo do roditeljske odgovornosti, jer oni su ti koji mogu da odrede šta će njihovo dete igrati, šta će gledati i koga će slušati. Oni moraju da im ponude alternativu i razgovaraju sa njima o svim pozitivnim i negativnim aspektima života i društva", zaključila je Nevena Čalovska Hercog u svojoj izjavi za B92.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.