Prvu lutriju organizovala kraljica - svim učesnicima imunitet od hapšenja, dobitniku novac i tanjiri

Izvor: B92, 11.Jan.2022, 19:44

Prvu lutriju organizovala kraljica - svim učesnicima imunitet od hapšenja, dobitniku novac i tanjiri

Na današnji dan 1569. godine organizovana je prva državna lutrija ikada organizovana.

Iako su se lutrije održavale vekovima unazad, ovo je bio prvi nacionalni događaj ovakve vrste.

Lutriju je organizovala kraljica Elizabeta i koja je želela da obezbedi novac za popravku i renoviranje brodova, pa je na ovaj način podstakla i trgovinu, ali istovremeno je učinila zemlju spremnijom za ratove.

Njeni savetnici su joj rekli da je opcija povećanja opšteg oporezivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << duboko nepopularna. Međutim, ovo nije trebalo da bude lutrija za bilo koga – cena tiketa je bila 10 šilinga.

Prva lutrija je u stvari bila za visoku klasu budući da većina stanovnika u 16. veku nije mogla da priušti kartu u ovom iznosu.

Ne radi se samo o ceni karte, već i o tome što je broj karata bio ograničen na 400.000.

Glavna nagrada je iznosila 5.000 dolara, a srećni dobitnik je kući, osim novca, nosio i tanjire i tapiseriju.

Jedna od sjajnih atrakcija lutrije – kraljica je objavila da će svi učesnici lutrije biti pošteđeni hapšenja ukoliko nije reč o piratstvu, ubistvu, krivičnom delu ili izdaji.

Iako su imena dobitnika izgubljena u istorijskim knjigama, ovaj način lutrije je pomogao da se uspostavi današnji moderni sistem nacionalne lutrije.

Ali pored toga što neke ljude čini veoma bogatim, nema sumnje da lutrije imaju kulturni značaj.

Neki istoričari veruju da je Kineski zid delimično izgrađen od novca prikupljenog putem lutrije. A u moderno doba izgradnja svetski poznate opere u Sidneju je u velikoj meri finansirana državnom lutrijom Novog Južnog Velsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.