Prvi život nastao pre 600 miliona godina

Izvor: B92, 05.Avg.2010, 14:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi život nastao pre 600 miliona godina

Sićušni fosili u obliku dugmeta, stari više od 600 miliona godina, mogli bi da pokažu da se složen život na našoj planeti razvio mnogo ranije nego što se do sada mislilo, saopštili su kineski i američki naučnici.

Iskopani u jednom kineskom rudniku fosfata, fosili obezbeđuju do sada najstariji dokaz o postojanju živog organizma dovoljno složenog da poseduje simetrično „dvostrano telo" - poput muva, riba pa i samog čoveka umesto okruglog oblika.

Ovi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fosili potiču iz vremena 50 miliona godina pre geološkog perioda kambrija, zapravo najstarijeg perioda paleozoika, kad fosili pokazuju da je nastupila prava „eksplozija života" - smatra Dejvid Botjer, geolog sa Univerziteta južne Kalifornije koji je učestvovao u istraživanju. „Vratili smo se u pre-kambrijsku eru, u vreme pre oko 600 miliona godina" - naglasio je Botjer u izjavi za časopis „Popular archaeology".

„Postavlja se krupno pitanje kako su se životinje kao što je čovek pojavile na Zemlji ali je očigledno je da koreni sežu daleko u prošlost. To nagoveštava mogućnost da možemo da otkrijemo fosile koji su stariji od ovih" - smatra Botjer. Organizmi poput bakterija potiču iz vremena od pre više od 3 milijarde godina ali se složeni organizmi i životinje dugo nisu pojavljivali.

Botjerova ekipa, radeći zajedno sa timom kineskih naučnika koje je predvodio Džun-Juan Čen sa Instituta za geologiju i paleontologiju iz grada Nanđing, svojoj fosiliziranoj „životinji" dali su latinsko ime „vernanimalcula guizhouena" ili „mala prolećna životinjica iz Gvidžoua".

„One su, najverovatnije, majušne životinjice poput kapljice kod kašlja koje su se kretale po dnu toplog, plitkog mora i usisavale mikrobe. A njih je, očigledno, bilo puno" - pretpostavio je Botjer.

Majušni fosili su prvi dokaz onoga što nauka naziva „bilaterianci" - životinja sa dvostranim telo. Pre nego što su se one razvile, jedine životinje bile su okrugle ili amorfne meduze, korali i spužve. Botjer i njegovi saradnici pretpostavili su da su se mikroskopski mali živi organizmi razvili pre većih, lako vidljivih životinjica koje su obeležile „eksploziju života" čiji su najizrazitiji predstavnici trilobiti.

Posle toga naučnici su objavili otkriće nečega što je ličilo na fosilizirana majušna jajašca u rudniku fosfata u jugozapadnoj Kini.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.