Protest ruskog umetnika - hrabrost ili ludost?

Izvor: B92, 10.Nov.2013, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest ruskog umetnika - hrabrost ili ludost?

Ruski umetnik Petar Pavlenski izveo je neobičan performas na Crvenom trgu, baš na dan i u čast 10. decembra - Dana ruske policije. Naime, on je doslovce prikovao svoje genitalije za kaldrmu Crvenog trga.

Policajci su u početku bili šokirani, ali nisu dirali Pavlenskog već su ga nakon nekog vremena pokrili ćebetom.

Nakon sat i po performansa kola hitne pomoći odvela su Pavlenskog u bolnicu, a nakon toga je trebalo da se javi u policijsku stanicu zbog svoje art >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << akcije sa genitalijama.

Meta umetnikovog protesta je, kako je sam izjavio, apatija u savremenom ruskom društvu i mogućnost da takvo stanje "Rusiju pretvori u policijsku državu".

Inače Pavlenski je poznat po neobičnim umetničkim instalacijama u kojima je uvek go, a njegov ud deo art projekta, pa se tako nedavno pred ruskim tužiteljstvom go zamotao u bodljikavu žicu, a u znak podrške pank grupi Pussy Riot čije članice trenutno odrađuju zatvorsku kaznu zbog "uvrede vernika" i svoje punk molitve u pravoslavnom hramu Hrista spasitelja.

Pavlenski je sebi zašio usta ispred Kazanskog hrama u Moskvi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Protest ruskog umetnika - hrabrost ili ludost?

Izvor: B92, 10.Nov.2013

Ruski umetnik Petar Pavlenski izveo je neobičan performas na Crvenom trgu, baš na dan i u čast 10. decembra - Dana ruske policije. Naime, on je doslovce prikovao svoje genitalije za kaldrmu Crvenog trga...Policajci su u početku bili šokirani, ali nisu dirali Pavlenskog već su ga nakon nekog vremena...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.