Propovednik brani šou sa deljenjem beba

Izvor: B92, 02.Avg.2013, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propovednik brani šou sa deljenjem beba

Islamski propovednik koji je postao televizijska zvezda i sada koristi program kako bi delio napuštene bebe pobednicima, brani svoju ideju posle žestokih kritika u medijima.

“To je milosrđe”, kaže Amir Lijakat Husein, pakistanska TV zvezda i popularni islamski propovednik agenciji France Presse. “Uz to šalje pozitivnu poruku o ‘pravom’ islamu”.

Ovaj čovek vodi 12-časovni šou svakog dana Ramazana koji gledaju milioni ljudi.

Tokom emitovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << on intervjuiše poznate ličnosti, vodi kvizove i daje obroke siromašnim ljudima. Uz sve to, on deli bebe osobama koje ne mogu da imaju svoju decu.

Ovo poslednje šokiralo je ljude širom sveta, ali iz njegovog ugla, tu nema ničeg spornog.

“Nije da mi roditelji dolaze u emisiju, a mi im dajemo bebu kao nagradu. Koju nagradu? To je glupo reći: ‘ko želi da osvoji bebu?’”, rekao je on.

Parovi prolaze detaljne provere, a bebe su ionako date na usvajanje, kaže on.

“Pokušavamo da stvorimo okruženje u društvu za one osobe koje su ugrožene i žele da usvoje bebe”, kaže Husein.

“To nije komercijalizacija, to nije šou biznis. To je stvarni islam. Gde su glumci? Gde su glumice? Mi ih ovde nemamo”, kaže on.

Bebe koje se dele u programu pronašla je odganizacija Chhipa Welfare koja mesečno prima ili pronalazi više od deset napuštenih beba.

“Naši timovi pronalaze bebe ostavljene na ulici u kantama za smeće – neke od njih mrtve, druge povređene. Zašto ne osigurati bebin život i naći im dobar dom?”, kaže Ramzan Čipa koji vodi organizaciju.

“Ne dajemo bebe tek tako. Imamo našu proceduru provere. Parovi koji su već registrovani kod nas imaju s nama četiri ili pet razgovora”, dodaje on.

Parovi ne znaju da će oni postati roditelji kada dođu u program, a nikakva papirologija im se ne daje pre emitovanja, piše CNN.

Usvajanje nije zakonski regulisano u Pakistanu, pa parovi moraju da se prijavljuju za hraniteljstvo na porodičnom sudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.