Pronađena voda na Mesecu

Izvor: Domino Magazin, 24.Sep.2009, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađena voda na Mesecu

Rezultat istraživanja indijskih naučnika

Čovekov san o naseljavanju Meseca bi mogao postati realnost nakon otkrića prve indijske misije na Zemljin satelit. Izveštaji sa svemirskog broda Chandrayaan-1 pokazuju da se na površni Meseca nalaze velike količine vode, a sve će biti nešto opširnije objašnjeno na sutrašnjoj NASA konferenciji za medije. Indijska bespilotna letelica opremljena NASA-inim M3 uređajem (Moon Mineralogy Mapper) došla je do zaključka da se voda i >> Pročitaj celu vest na sajtu Domino Magazin << dalje stvara na površini Meseca.

"Kada se kaže 'voda na Mesecu', ne misli se na velika, duboka jezera ili okeane, već na molekule vode i hidroksila (vodonika i kiseonika), koji reaguju sa molekulima stena i prašine u gornjem milimetarskom sloju na površini", kaže Carle Pieters sa Brown univerziteta nakon pregledanih izveštaja sa Chandrayaan-1, ali i dodaje "da će ovo otkriće u potpunosti promeniti način razmišljanja i istraživanja Meseca".

Nastavak na Domino Magazin...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Domino Magazin. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Domino Magazin. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.