Pronađen daždevnjak star 200 godina (VIDEO)

Izvor: B92, 16.Dec.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pronađen daždevnjak star 200 godina (VIDEO)

Kineski džinovski daždevnjak, najveći vodozemac na svetu, naziva se još i živim fosilom, a jedna je od najređih životinja na svetu.

Zbog krivolova i uništavanja njihovih životnih staništa, ove životinje danas su u prirodi gotovo istrebljene.

Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, samo u poslednjih 45 godina nestalo je 80 odsto populacije kineskog džinovskog daždevnjaka.

Naći primerak ovog vodozemca tako samo po sebi predstavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvanredno postignuće, a naći kineskog džinovskog daždevnjaka starog 200 godina već predstavlja istorijski trenutak.

Nedavno pronađeni primerak u blizini kineskog grada Čunking dugačak je 1,37metara, a teži više od 45 kilograma, javlja Čajna njuz netvork. Naučnici navode da bi mogao da bude i stariji od 200 godina, što bi značilo da ima drastično duži životni vek od ostalih predstavnika svoje vrste koji u proseku žive 80, odnosno 55 godina u zatočeništvu.

Daždevnjak će biti poslat u istraživački centar radi zaštite i daljih proučavanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađen daždevnjak star 200 godina (VIDEO)

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Dec.2015

Kineski džinovski daždevnjak, najveći vodozemac na svijetu, naziva se još i živim fosilom, a jedna je od najrijeđih životinja na svijetu...Zbog krivolova i uništavanja njihovih životnih staništa, ove životinje danas su u prirodi gotovo istrebljene...Prema podacima Međunarodnog saveza za očuvanje...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.