Proleteo je...

Izvor: B92, 27.Jan.2023, 10:45

Proleteo je...

Naučnici NASE tvrde da je orbita asteroida 2023 BU oko Sunca izmenjena posle susreta sa Zemljom.

Stanovnici planete Zemlje mogu da odahnu: asteroid veličine kombija proleteo je pokraj Zemlje blizu južnog dela Južne Amerike u 1.27 sati po našem vremenu, na visini od samo 3.600 kilometara.

Reč je o jednom od najbližih susreta s nebeskim telom koji je ikada zabeležen, što dokazuje da još uvek postoje asteroidi značajne veličine koji vrebaju blizu Zemlje i tek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ih treba otkriti.

Primera radi, geostacionarni sateliti nalaze se oko 35.000 kilometara iznad Zemljine površine, a Međunarodna svemirska stanica na 400 kilometara.

Čak i da je asteroid nazvan 2023 BU krenuo prema Zemlji, njegov veći deo bi izgoreo ulaskom u atmosferu s obzirom na njegov mali prečnik od 3,5 do 8,5 metara, saopštila je NASA. No, nastala bi spektakularna vatrena kugla.

Poređenja radi, poznati čeljabinski meteor koji je ušao u Zemljinu atmosferu iznad južne Rusije 2013. godine bio je prečnika 20 metara. Proizveo je udar koji je uzrokovao razbijanje prozora na tlu.

Asteroid je pre nekoliko dana otkrio astronom amater Genadij Borisov u observatoriji Margo na poluostrvu Krim.

Naučnici iz NASE tvrde da je orbita asteroida 2023 BU oko Sunca izmenjena nakon susreta sa Zemljom. Povukla ga je gravitacija i prilagodila mu putanju kroz svemir.

"Pre susreta sa Zemljom, orbita asteroida oko Sunca bila je otprilike kružna, i trajala je 359 dana" stoji u saopštenju NASE.

Asteroid će sada napraviti jednu orbitu na svakih 425 dana.

Naučnici su u blizini Zemlje identifikovali oko 27.000 asteroida, uključujući njih oko 10.000 sa prečnikom većim od 140 metara. Nije poznato da li će se kretati ijedan od njih ravno prema Zemlji u doglednoj budućnosti.

NASA je u oktobru prošle godine udarom sonde po prvi put uspela da promeni smer kretanja asteroida, što je bio prvi pokušaj čovečanstva da postavi odbranu planete.

Čudovišta od asteroida, poput ogromne stene prečnika 12 kilometara zbog koje su izumrli dinosaurusi verojatno su već otkrivena i nisu razlog za brigu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.