Profesor kriminologije objasnio: Šta uraditi da se tragedije spreče

Izvor: B92, 05.Maj.2023, 19:30

Profesor kriminologije objasnio: Šta uraditi da se tragedije spreče

Tragedije koje su se desile jedna za drugom, prvo u Beogradu, a onda u Mladenovcu, izazvale su nevericu i pokrenule niz pitanja.

Džilijan Peterson, vanredni profesor kriminologije i krivičnog pravosuđa, Univerziteta Hamlajn u Minesoti, govori o istraživanju o tome šta pokreće većinu masovnih ubistava i koji su predlozi za njihove sprečavanje. Šta se može uraditi da se tragedije spreče?

Da li za masakre okriviti oružje, mentalnu bolest ili moralno propadanje? >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Proučavajući šta pokreće ovakve tragedije možda se može naučiti kako da se to zaustavi.

"Speaking of Psichologi", vodeći potkast Američkog udruženja psihologa, koji ispituje veze između psihološke nauke i svakodnevnog života, podelio je mišljenja psihologa i vanrednog profesora kriminologije i krivičnog pravosuđa na Univerzitetu Hamlajn.

"Ono što znamo je da počinioci koji to rade imaju tendenciju da kažu drugim ljudima da razmišljaju o tome, imaju tendenciju da govore o nasilju. Dakle, znamo da postoje ovi znaci upozorenja. Znamo da su aktivno samoubilački, u krizi se ponašanje menja. I zato ono za šta se zalažemo jeste izgradnja sistema u školama i organizacijama koji mogu da paze na ovu vrstu ponašanja, za decu u krizi, da im obezbede resurse. Ne zato što mislimo oh, evo sledećeg školskog strelca, nego zato što kada je neko u krizi treba mu pomoć", govori Peterson, prenosi Apa.org.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.