Pripadnici trećeg doba u poseti Skupštini Srbije na Međunarodni dan starih

Izvor: Prva.rs, 01.Okt.2016, 21:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pripadnici trećeg doba u poseti Skupštini Srbije na Međunarodni dan starih

 
 Povodom ovog značajnog datuma Kancelarija za ljudska i manjinska prava, organizovala je zajedno sa NVO organizacijom „Amity“ posetu starijih osoba Skupštini Srbije. U kraćem druženju direktorka Kancelarije Suzana Paunović je obećala starijim osobama da će se svom snagom boriti da se vrati dostojanstvo starijima.
- Zdravlje, usamljenost i siromaštvo – glavni su problem starijih. Diskriminacija, ljudska prava, nasilje i zlostavljanje, kao i nedostatak specifičnih mera >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << i usluga – najveći su izazov za starije osobe u Srbiji. Proces demografskog starenja uvećava potrebu da se odgovori na specifične izazove u poštovanju ljudskih prava starijih, a činjenica je da ni na međunarodnom ni na svetskom nivou ne postoji dokument, odnosno konvencija, koji se isključivo odnose na starije osobe. Neophodno je stoga kreiranje politika koje unapređuju međugeneracijsku solidarnost i sprečavaju diskriminaciju i marginalizaciju starijih osoba. Svako demokratsko društvo, kao i ono koje to želi da postane, ne sme zanemariti njihov doprinos u prošlosti, ali ni taj dragoceni potencijal ogromnog iskustva i znanja za budućnost. Zaštita starijih od nasilja, kao i adekvatno kažnjavanje nasilnika predstavljaju imperativ društvene odgovornosti svake države. Zbog toga je slogan ovogodišnjeg obeležavanja Međunarodnog dana starih “Na starima svet opstaje, a na mladima svet ostaje”, istakla je Suzana Paunović.

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.