Pribor za samoubistvo za 37 evra

Izvor: B92, 01.Apr.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pribor za samoubistvo" za 37 evra

Od aprila 2009. godine svi zainteresovani u Velikoj Britaniji moćiće da za 37 evra kupe test koji će im pomoći da odrede koncentraciju lekova potrebnu za okončanje života.

Ovaj test, nazvan "pribor za samoubistvo", izbacio je na tržište Filip Ničke, australijski lekar, poznat kao "doktor smrt", pobornik prava na eutanaziju, piše londonski "Gardijan".

Prodaja ovog seta već je pokrenula veliku polemiku i zabrinutost da bi starije i osetljive osobe, bolesne ili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << hendikepirane, mogle da okončaju svoj život u ubeđenju da su postale teret svojoj porodici.

Prošle jeseni, Ničkeova organizacija "Egzit internešnel" šokirala je britansku javnost organizovanjem radionice u kojoj su polaznici dobijali precizna uputstva kako da "bez po muke" okončaju život.

Sada ponovo skreće pažnju na sebe priborom za pripremu "smrtonosnih koktela".

"Važno je odrediti pravu razmeru hemijskih supstanci. Pomoću ovog pribora možete biti sigurni da će vam lekovi obezbediti spokojnu smrt", objašnjava Ničke u svom časopisu "Deliverens".

Prodaja ovih testova naišla je na oštre kritike mnogih udruženja kako onih koja su protiv eutanazije tako i onih koji je podržavaju.

Ovi drugi smatraju da ovo delikatno pitanje treba rešiti na nivou zakona kako bi se bolesnicima u terminalnoj fazi omogućilo da se svesno opredele za asistiranu smrt i kako bi se izbegle sporne inicijative poput Ničkeove.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.