Prevedeno izgubljeno jevanđelje menja istoriju o Isusu Hristu

Izvor: B92, 05.Apr.2018, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prevedeno "izgubljeno jevanđelje" menja istoriju o Isusu Hristu

Teorija da se Isus Hrist oženio Marijom Magdalenom i imao decu sa njom nije nova. Ipak, naučnici odnedavno tvrde da je ovo zapisano u takozvanom "izgubljenom jevanđelju“, izazivajući gnev crkve.

Teoriju su „u modu“ vratila dva istraživača koja su uspela da prevedu „izgubljeno jevanđelje“ koje se nalazi u Britanskoj biblioteci.

Kako prenosi „Indendent“, „izgubljeno jevanđelje“ potvđuje ovu teoriju, a profesor Bari Guilson i pisac Simka Jakobović >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proveli su nekoliko meseci prevodeći tekst. Kako dalje navode, Isus ne samo što je imao decu sa Marijom Magdalenom nego je i bila njegova supruga.

Ova teorija se smatra nepouzdanom u krugovima crkve, a mnogi je klasifikuju u sferu teorija zavere.

„Izgubljeno jevanđelje“ navodno nije prvi tekst u kojem se navodi da je Marija imala decu sa Isusom, a o tome su ranije govorili Nikos Kazantzakis i Den Braun.

U knjizi “The Last Tempatiton of Christ“ iz 1953. godine Nikosa Kazantzakisa i „Da Vinčijevom kodu“ Dena Brauna iznete su iste tvrdnje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.