Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević uputio emotivnu poruku kralju Čarlsu

Izvor: B92, 06.Feb.2024, 19:50

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević uputio emotivnu poruku kralju Čarlsu

Vest da se kralj Čarls bori sa karcinomom pogodila je mnoge.

Brojni državnici su se oglasili i poželeli kralju Čarlsu brz oporavak, a emotivne reči mu je uputio i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, koji je inače i u srodstvu sa britanskom kraljevskom porodicom i 134. u redu za tron.

Prestolonaslednik je u opširnoj izjavi za Telegraf otkrio kako se osećao kada je saznao za Čarlsovu dijagnozu, kao i kako se sam izborio sa teškim saznanjem.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Duboko zabrinut zbog nesrećnih prilika koje su, na žalost, zadesile mog dragog rođaka i prijatelja, Nj.V. Kralja Čarlsa III, a podstaknut njegovom hrabrošću da, uprkos bolesti, informacije o svom zdravstvenom stanju podeli sa svojim narodom, šaljem sledeću poruku podrške, ali takođe i razumevanja i saosećanja. Ljubav i briga svih nas koji ga poznajemo, kao i njegovog naroda, svih koji duboko brinemo za njega, pruža podršku Njegovom Veličanstvu da istraje i dobije ovu najvažniju bitku", rekao je on.

Potom je dodao i kako ga raduje vest da se radi o bolesti u ranoj fazi.

"Nesrećne reči: „karcinom“ nikako nisu nešto što bilo ko želi da čuje. O tome mogu da govorim i sa lične strane, jer odlično znam kako se osećate kada ih čujete. Kako je to zastrašujuće i užasavajuće i za porodicu takođe, kako se sva osećanja pomešaju i ne možete da razmišljate ni o čemu drugom. Mogu o tome da pričam, jer sam i sam nedavno pobedio rak. Izbegavao sam da o tome govorim javno, jer je to lična stvar koja se tiče samo moje porodice i mene, ali otvorenost Kralja Čarlsa po pitanju svog zdravlja me navela i ohrabrila da i ja podelim svoje iskustvo. Delim to sada sa drugima, jer ovakva vest, iako tragična, može da podstakne ljude da preduzmu korake i povedu više računa o svom zdravlju. Zato bi ljudi i trebalo da čuju i moja iskustva, da uvide kako je to nešto što može svima nama da se desi. Ali kada smo odgovorni prema sebi, ishod može biti dobar", rekao je za Telegaf.

"U decembru prošle godine saznao sam da imam rak prostate u ranoj fazi. Godinu dana ranije, bio sam na redovnom pregledu, doktori su uradili kontrolu magnetnom rezonancom i uočili nešto sumnjivo. Urađena je biopsija i tada je sve bilo u redu. Godinu dana kasnije, iako nisam osećao nikakve probleme, magnetna rezonanca je ponovo pokazala slike koje su zabrinule lekare, ali ovoga puta rezultati biopsije su pokazali ono od čega svi strahujemo. U tom trenutku, bio sam prestravljen. Ali nisam bio sam. I ne govorim samo o porodici i prijateljima koji su znali i pružili podršku, a koja mi je toliko značila i ne može se opisati rečima, već i o svim drugim ljudima koji se bore sa ovom bolešću. Nakon dijagnoze, striktno sam slušao uputstva i pratio sve korake koje su lekari od mene zahtevali da preduzmem, uradio sve potrebne pretrage pre intervencije, otišao na operaciju, obavio sve obavezne kontrole posle intervencije i na kraju svega od svog doktora čuo najradosnije reči – „Sada je sve u redu"", ispričao je on.

Prestolonaslednik kaže da planira da i ubuduće nastavi sa redovnim lekarskim kontrolama.

"Apelujem na sve da se ugledaju na ovaj primer i učine isto. Budite odgovorni prema sebi, slušajte savete lekara i pazite na svoje zdravlje, čuvajte ga i negujte kao najveće bogatstvo i dar koji ćete ikada dobiti. I da zaključim, nadam se svim srcem da će i Njegovo Veličanstvo Kralj, moj dragi prijatelj i rođak, takođe pobediti", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.