Izvor: B92, 26.Okt.2013, 20:31 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Preminuo tvorac Doner kebaba
Turski imigrant, Kadir Nurman, koji se smatra tvorcem kebaba, jela koje se pravi od mesa sa ražnja i servira u lepinji sa salatom, umro je u Berlinu u 80. godini.
Kadir Numan je prvi put u zapadanom Berlinu 1972. godine postavio štand sa koga je prodavao meso pečeno na rotacionom ražnju i servirao ga u lepinjima ili između dva parčeta hleba uz dodatak salate, a došao je na tu ideju kada je uočio brzi ritam grada i zaposlene u stalnoj žurbi, pa je pomislio da bi im se svidelo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jelo koje bi mogli da ponesu sa sobom i da ga jedu u hodu.
Iako je bilo i drugih koji su tvrdili da su mogući tvorci ove vrste brzog jela, Nurmanov doprinos njegovom nastanku je i zvanično priznat od strane Udruženja turskih proizvođača Doner kebaba 2011. godine.
Kombinacija sočnog pečenog mesa, sečenog sa rotirajućeg ražnja, uz razne dodatke poput salata je za kratko vreme postala u Nemačkoj izuzetno popularna, a jelo su prihvatili i ljubitelji brze hrane u celom svetu.
Prema podacima Udruženja turskih proizvođača Doner kebaba, čije je sedište u Berlinu, u Nemačkoj trenutno postoji 16.000 ugostiteljskih objekata koji služe ovu vrstu hrane, a preko 1.000 porcija proda se svakog dana na ulicama Berlina.
Nemačke kompanije inače snabdevaju skoro 80% Evrope mašinama za spravljanje Doner kebaba, a Kadir Nurman koji je u Nemačku emigrirao 1960. godine nije patentirao svoj izum, tako da nakon uspeha njegeovog gastronomskog specijaliteta nije dobio nikakvu nadoknadu od proizvođača aparata.
Bio je srećan što je mnogo Turaka od prodaje kebaba uspelo da sebi obezbedi sredstva za život, ali je ipak u jednom intervjuu za Frankfurter Rundšau iskazao određenu gorčinu zbog toga što je tek 2011. godine priznat kao tvorac Doner kebaba.
Da li ste ikada posetili neki od Kadirovih štandova sa kebabom u Berlinu i sećate li se najčudnijeg mesta na kome ste ga jeli?
Preminuo tvorac Doner kebaba
Izvor: B92, 26.Okt.2013
Turski imigrant, Kadir Nurman, koji se smatra tvorcem kebaba, jela koje se pravi od mesa sa ražnja i servira u lepinji sa salatom, umro je u Berlinu u 80. godini...Kadir Numan je prvi put u zapadanom Berlinu 1972. godine postavio štand sa koga je prodavao meso pečeno na rotacionom ražnju i servirao...