Preminuo kompozitor Mirko Šouc, pamtićemo ga po pesmi Zakleo se bumbar

Izvor: B92, 23.Apr.2023, 14:01

Preminuo kompozitor Mirko Šouc, pamtićemo ga po pesmi "Zakleo se bumbar"

Jedan je od začetnika, najpoznatijih kompozitora i interpretatora džez muzike na ovim prostorima, a naročito je poznat i cenjen kao virtuoz na džez harmonici.

Srpski kompozitor i džez muzičar Mirko Šouc preminuo je u 90. godini.

Ostavio je dubok trag kao autor i izvođač na jugoslovenskoj muzičkoj sceni, a njegovo je delo i jedna od najomiljenijih i najizvođenijih dečijih pesama na ovim prostorima "Zakleo se bumbar“.

Šouc je rođen 29. juna 1933. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godine u Zemunu. Već sa pet godina imao je prvi profesionalni nastup.

Diplomirao je 1960. godine na Muzičkoj akademiji u Beogradu, na teoretskom odseku sa klavirom kao glavnim predmetom u klasi prof. Milice Marijanović i Marka Tajčevića.

Jedan od začetnika džeza na ovim prostorima Mirko Šouc je muzičar koji je svojim kompozicijama različitih žanrova, kao i svestranim muzičkim angažovanjem, stekao visoki ugled i popularnost i obeležio ceo jedan period muzičkog života od pedesetih do devedesetih godina dvadesetog veka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.