Preminuo glumac Džo Turkel

Izvor: B92, 02.Jul.2022, 17:17

Preminuo glumac Džo Turkel

Džo Turkel, plodan karakterni glumac najpoznatiji po ulogama barmena u "The Shining" i tvorca replikanata u "Blade Runner", preminuo je u ponedeljak, 27. juna u 94. godini. Glumčevu smrt sada je objavila njegova porodica, rekavši da je umro mirno u Providence St. John’s Health Center u Santa Monici, uz svoje sinove Krejga i Roverta koji su bili pored njega.

Rođen 15. jula 1927. u Brooklynu, Turkel je bio u američkoj vojsci tokom Drugog svetskog rata pre nego što se preselio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Kaliforniju kako bi posle povratka nastavio glumačku karijeru. Njegova prva filmska uloga bila je u "City Across the River" iz 1948., ali možda je jedan od glavnih katalizatora njegove karijere bilo pojavljivanje u B-filmu "Man Crazy" iz 1953. godine.

Steli Kjubrik uočio je Turkela u tom filmu, kako je glumac rekao za podcast Kubrick Universe i rekao da je “film bio grozan, ali ti si mi se svidio, pa sam rekao da ću morati da te angažujem nekad”. Uz Filipa Stouna, Turkel je jedan od samo dvojice glumaca koji su glumili u čak tri Kjubrikova filma.

Posle manje uloge u Kjubrikovom filmu "The Killing" iz 1956., Turkel je dobio jednu od glavnih uloga u klasičnom antiratnom filmu "Paths of Glory" iz 1957. zajedno s Kirkom Daglasom. Više od dve decenije kasnije, Turkel se ponovo ujedinio s Kjubrikom kako bi glumio sablasnog barmena Lojda u filmu “The Shining”, gde se nezaboravno pojavio uz Džeka Nikolsona.

Zahvaljujući "The Shiningu", Turkel je dobio ulogu u naučno-fantastičnom klasiku Ridlija Skota iz 1982. "Blade Runner" kao Dr. Eldon Tajrel, korporativni gospodar kompanije koja stvara replikante. Neke od njegovih drugih zapaženih filmskih uloga uključuju pojavljivanje u filmovima Berta I. Gordona "The Boy and the Pirates" i “Tormented” iz 1960., lik Bronsona u "The Sand Pebbles" iz 1966. uz Stiva Mekvina, gangstera Džejka"Greasy Thumb” Gusika u “The St. Valentine’s Day Massacre" i u hororu iz 1990. "The Dark Side of the Moon".

Na malom ekranu Turkel se pojavio u TV serijama kao što su "The Life and Legend of Wyatt Earp", "The Lone Ranger", "S.W.A.T", "The Andy Griffith Show", "The Untouchables", "Dragnet" i "Miami Vice".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.