Preminuo Šejn Mekgovan

Izvor: B92, 30.Nov.2023, 14:15

Preminuo Šejn Mekgovan

Šejn Mekgovan, pevač i tekstopisac vrhunskog keltskog pank benda The Pogues i jedan od najvećih vođa bendova svih vremena, preminuo je u 65. godini nakon što je dugo vremena kuburio sa zdravljem.

Njegova supruga Viktorija Meri Klark rekla je:

"Šejn će uvek biti svetlo koje držim ispred sebe i merilo mojih snova i ljubav mog života."

U decembru 2022. hospitalizovan je sa virusnim encefalitisom i kao rezultat toga proveo je nekoliko meseci 2023. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na intenzivnoj nezi.

Mekgovan je nastojao da unese snagu irske narodne muzike na rok scenu, a inspiraciju za pisanje crpeo je iz mitologije i Biblije.

"Postalo je očigledno da je sve što je moglo da se uradi sa standardnim rok formatom urađeno, obično prilično loše“, rekao je on za NME 1983. dok su Poguesi počinjali.

"Samo smo hteli da muziku koja ima korene, koja je generalno jaka i ima više istinskog besa i emocija, gurnemo u grlo pop publike koja je potpuno orijentisana na pop", govorio je tada.

Na početku svoje karijere, često je nastupao u sindikalnom odelu – ali u dokumentarnom filmu Džulijena Templa iz 2020, Crock of Gold: A Few Rounds With Shane MacGovan, rekao je:

"Bio sam posramljen što nisam imao hrabrosti da se pridružim IRA-i – i Pogues je bio moj način da to prevaziđem.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo legendarni Šejn Mekgovan

Izvor: Nezavisne Novine, 30.Nov.2023

​Šejn MekGovan, legendarni pjevač i tekstopisac pionirskog keltskog pank benda Pogues, preminuo je u 65. godini nakon dugog perioda lošeg zdravlja.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.