Preminuo Li Skreč Peri: Salvador Dali među muzičarima

Izvor: B92, 30.Avg.2021, 08:05

Preminuo Li Skreč Peri: "Salvador Dali među muzičarima"

Rege zvezda, pevač i producent Li Skreč Peri koji je pomerio granice muzike sa Jamajke preminuo je u 86. godini.

Li Peri bio je monumentalni rege pevač, producent i čarobnjak u studiju koji je svojim eksperimentisanjem sa rokenrolom, hip-hopom i dens zvukom pomerao granice muzike sa Jamajke i stigao u vode daba, piše Rolingston.

Lokalni mediji javljaju da je Peri umro u bolnici na zapadu države. Uzrok smrti nije saopšten.

Majk Di iz grupe "Bisti bojz" >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << oprostio se od kolege na društvenim mrežama:

"Najviše ljubavi i poštovanja možemo poslati Liju Periju koji je danas preminuo, njegovoj porodici i najmilijima i mnogima na koje je uticao svojim pionirskim duhom i radom. Zaista smo zahvalni što smo bili inspirisani ovom legendom, sarađivali sa njom".

Tokom karijere duge sedam decenija, Peri je bio jedan od najplodnijih muzičara.

"Nikada niste mogli da shvatite do kraja Lija Perija, on je Salvador Dali među muzičarima. On je misterija. Svet je njegov instrument. Samo morate slušati. Više je od producenta, on zna kako da inspiriše umetnikovu dušu. Skreč je šaman", rekao je Kit Ričards za Rolingstone 2010. godine.

Rejnford Hju Li Peri rođen je u ruralnom delu Jamajke 1936. godine. U Kingston se preselio početkom šezdesetih.

"Moj otac je radio na putu, majka u polju. Bili smo jako siromašni. Išao sam u školu... nisam ništa naučio. Sve što sam naučio dolazi od prirode", pričao je muzičar.

Prema njegovim rečima, kada je napustio školu, ništa nije mogao da radi osim da bude fizički radnik.

"To mi se nije dopalo. Tako sam počeo da igram domine. Kroz domine sam vežbao svoj um i naučio da čitam misli drugih. Ovo mi se pokazalo večno korisnim", govorio je Peri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Preminuo Li Skreč Peri

Izvor: Danas, 30.Avg.2021

Legendarni rege producent i pevač Li Skreč Peri preminuo je 29. avgusta u 86. godini, objavio je premijer Jamajke Endrju Holnes.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.