Preminula Meri Kvant

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 15:18

Preminula Meri Kvant

Slavna britanska dizajnerka Meri Kvant, koja je uticala na promenu tokova modne istorije, preminula je u 93. godini, a vest o njenoj smrti objavila je njena porodica, prenosi "Gardijan".

"Mirno je preminula u svom domu u Velikoj Britaniji ovog jutra. Ona je bila najprepoznatljivije lice u svetu mode u 20. veku i inovator koji je pomerio granice", stoji u obaveštenju.

Šezdesetih godina novim "izumom" – mini-suknjom Meri Kvant zauvek je promenila svetsku modnu scenu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Meri Kvant, britanski dizajner i modna ikona šezdesetih godina, svojim "izumom" mini-suknjom promenila je lice svetske mode.

Naime, prva mini-suknja prodata je u njenom butiku "Bazar" u Londonu 1963. godine, a ubrzo je osvanula i na stranicama "Voga", dok je na modnoj pisti prva u ovakvoj suknji prošetala čuvena Tvigi.

U tada sumornoj modi Meri je započela revoluciju, te tako pokrenula emancipaciju žena, koje su ovaj odevni komad sa zadovoljstvom prihvatile.

Kako to obično biva, manjina je i osuđivala Meri, a ona se branila rečima:

"Nisam izmislila mini-suknju, već je ona stvorena na ulicama Londona. Ja sam samo pravila jednostavniju odeću u kojoj je moglo da se hoda, u kojoj je moglo da se skače i trči", govorila je tada ona.

Šok koji je Kvantova izazvala mini-suknjom, koji je nazvala po svom omiljenom automobilu "miniju", porede sa onim kada je Koko Šanel patentirala ženska odela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Meri Kvant – žena zbog koje mini-suknja i dalje živi; "Bez nje ne bismo trčale za autobusima"

Izvor: B92, 13.Apr.2023

Slavna britanska dizajnerka Meri Kvant preminula je u 93. godini, a u svetu će ostati upamćena po inovativnom dizajnu odevnog predmeta zbog kojeg, kako je jednom rekla, žene ne bi mogle da trče za autobusima...Da nije bilo Meri Kvant, svet ne bi znao za postojanje mini-suknje – omiljenog odevnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.