Preminula Anđela Lensberi

Izvor: B92, 11.Okt.2022, 21:58

Preminula Anđela Lensberi

Glumica Anđela Lensberi preminula je u 97. godini, javlja Gardijan.

Lensberi je bila najpoznatija po ulozi Džesike Flečer u seriji "Murder, She Wrote".

Umrla je u snu u utorak, samo pet dana pre svog rođendana, saopštila je njena porodica.

Lensberi je rođena u Londonu 1925. godine u porodici irske glumice Mojne Mekgil i Edgara Lensberija, političara i trgovca drvetom koji je umro kada je imala devet godina. Lensberi, dvoje njene braće i sestara i njena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << majka preselili su se u SAD, gde se učila u njujorškoj Feagin školi drame i radija. Dobila je nominaciju za Oskara za svoju prvu filmsku ulogu, sa 19 godina, u filmu "Gaslight" iz 1944, i glumila je u hit filmu "National Velvet", kao i u stalnom nizu drugih MGM produkcija tokom 1940-ih.

Lensberi je ponovo postala istaknuta u filmu "Manchurian Candidate" iz 1962. godine, ali je tek 1966. godine, kada je preuzela glavnu ulogu u mjuziklu "Mame", dostigla široku slavu. Bila je aktivna i u pozorišnim produkcijama, na primer u Sondhajmovom mjuziklu Svini Tod.

Međutim, mnogima će biti najpoznatija po ulozi Džesike Flečer u američkoj krimi drami "Murder, She Wrote". Svetski uspešna serija prikazivala se od 1984. i 1996. godine i od glumice koja je igrao glavnu ulogu, krimi-spisateljice i detektiva, napravila svetsku zvezdu. Takođe je bila i producentkinja serije preko Corimore Productions, producentske kuće koju je pokrenula sa svojim pokojnim suprugom Piterom Šoom, koji je umro 2003.

Lensberi je takođe dala glas gospođi Pots u Diznijevom filmu Lepotica i zver iz 1991. godine.

Lensberi je tokom svoje karijere dobila pet nagrada Toni, šest Zlatnih globusa i Olivijer nagrade, kao i počasnog Oskara i nagradu za životno delo od BAFTA-e. Kraljica Elizabeta II ju je 2014. proglasila damom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.