Predator u beloj kutiji: To su najgori slučajevi seksualnih napada, bilo je čak 245 žrtava

Izvor: B92, 26.Jul.2023, 21:52

Predator u beloj kutiji: "To su najgori slučajevi seksualnih napada, bilo je čak 245 žrtava"

Zlostavljanje se dogodilo tokom pregleda, a ginekolog Robert Haden je radio u poznatim bolnicama u SAD, uključujući Medicinski centar Irving Univerziteta Kolumbija.

U januaru, Haden je optužen da je zlostavljao četiri pacijentkinje dok je radio u najpoznatijim njujorškim bolnicama.

Tužioci su opisali Hadena kao predatora u beloj kutiji i rekli da je namamio pacijentkinje u svoju kancelariju da ih zlostavlja. Sudija Ričard M. Berman osudio ga je na maksimalnu moguću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatvorsku kaznu, rekavši da je to jedan od najgorih i najpokvarenijih slučajeva seksualnog napada.

Tokom suđenja, Haden se mogao čuti kako neprikladno dodiruje ranjive žrtve - od kojih su mnoge bile trudne ili su imale zdravstvene probleme - golim prstima, a ponekad i oralno.

Optužbe o nedoličnom ponašanju prvi put su se pojavile 2012. godine, ali neka svedočenja datiraju iz kasnih 1980-ih, prenosi SkyNews.

Haden je 2014. uhapšen nakon što ga je 19 žena optužilo za zlostavljanje.

Dve godine kasnije, okružni tužilac Menhetna dozvolio je Hadenu da prizna krivicu za dva lakša kaznena dela i prekršaj, što je rezultiralo suspenzijom njegove medicinske dozvole, ali ga je poštedelo zatvorskog vremena.

Slučaj je ponovo dobio zamah tokom pokreta #MeToo 2017. godine, u kojem su se sa svojim pričama oglasile žrtve seksualnog napada i uznemiravanja. Mnoge Hadenove žrtve okupile su se na sudu na izricanju presude i podelile svoje emocije sa novinarima.

Tokom suđenja, 11 Hadenovih žrtava dalo je mučna svedočenja o zlostavljanju koje su doživele. Veruje se da je Haden zlostavljao najmanje 245 žena dok je bio ginekolog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.