Pre kazne, setite se kako je biti tinejdžer

Izvor: Prva.rs, 20.Okt.2015, 10:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pre kazne, setite se kako je biti tinejdžer

Činjenica je da su u tim godinama tvrdoglavi i menjaju raspoloženje, zatvaraju se u sebe, eksperimentišu sa fizičkim izgledom. Problem je što većina roditelja ne razmišlja zbog čega su njihovi adolescenti nervozni i drski, nego ih krivi, a psiholozi kažu da je to ključ uspostavljanja normalne komunikacije. Zato, mame i tate, vratite film unazad i setite se kroz kakve ste sve muke sami prolazili u tim godinama. Tada ćete imati više razumevanja za njih, a oni će početi da se otvaraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << prema vama. Jer u tom dobu deca nemaju razvijene veštine suočavanja sa problemima, pa jedino znaju da drame i da se dure, a nesigurna su i osetljiva zbog niza stvari:
Promena na telu
* Imperativu da izgrade lični identitet
* Odnosima sa vršnjacima
* Sve zahtevnijim školskim obavezama
* Pritiscima okoline i optužbama za nešto za šta smatraju da nisu krivi
* Nepravdom u ocenjivanju
* Nedostatku mogućnosti da izraze svoje mišljenje
* Visokim očekivanjima roditelja
* Prvim ljubavima
Studija rađena u okviru 967 američkih porodica je pokazala da stroga verbalna disciplina kod tinejdžera izaziva još gore ponašanje u narednoj godini. Zato, umesto da ih napadate, pitajte ih sa kakvim se dilemama i problemima suočavaju, slušajte ih pažljivo dok vam pričaju, usmerite ih na rešenje, bez da ih namećete i obavezno im pokažite da vam je stalo do njih.
Izvor: novosti

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.